Dinsdag 16 januari 2018

Raad van State: Beoordelen van moslimomroepen moet over

Het Commissariaat voor de Media moet opnieuw beoordelen of de Stichting Moslimomroep (SMO) en de Stichting Samenwerkende Moslim Organisaties Nederland (SMON) publieke zendtijd verdienen op radio en televisie. Dit heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Het Commissariaat dient zorgvuldiger te onderzoeken in welke mate beide omroeporganisaties zich van elkaar onderscheiden. Eerder dit jaar kregen ze beide geen licentie, omdat ze niet voldoende representatief zouden zijn voor de moslimgemeenschap.

Eerder was per 1 september 2010 de zendtijd toegewezen aan de Stichting Samenwerkende Moslim Organisatie Nederland (SMON). Het Commissariaat voor de Media trok echter in augustus vorig jaar de uitzendlicentie in, nog voordat de nieuwe omroep was begonnen met uitzenden.

De Stichting spande daarop een kort geding aan tegen de omroepautoriteit. Volgens de voorzieningenrechter was het wel terecht dat het Commissariaat de zendmachtiging introk nadat er een breuk was ontstaan tussen de initiatiefnemers. Interne onenigheid leidde ertoe dat de islamitische organisatie Academica Islamica zich terugtrok. Momenteel verzorgt de NTR de moslimzendtijd tijdelijk.

Bron: De Gelderlander/Broadcast Magazine

Bericht delen