Dinsdag 16 januari 2018

Raad voor Cultuur wil Mediafonds behouden

De Raad voor Cultuur is het oneens met het besluit van het kabinet om het Mediafonds op te heffen. Het adviesorgaan van de regering betreurt de beslissing en wil dat het fonds, dat documentaires en tv-drama steunt, blijft bestaan. Dat schrijft de raad in een maandag gepubliceerd, ongevraagd advies.

Voorzitter en oud-omroepbestuurder Joop Daalmeijer en algemeen secretaris van de cultuurraad Jeroen Bartelse, richtten de brief aan staatsecretaris van media Sander Dekker (VVD). Ze laten weten weinig voordelen te zien in het alternatief voor het fonds, waarbij de taken worden overgenomen door de Nederlandse Publieke Omroep.

“De NPO suggereert dat het een eigen, nieuw systeem gaat optuigen”, schrijft de raad. “Maar waarom een nieuwe systematiek optuigen als het Mediafonds al een goed functionerende heeft?” Bovendien, waarschuwen de adviseurs, is nog onduidelijk hoe de publieke omroep er na de bezuinigingen van in totaal driehonderd miljoen euro uit gaat zien.

“De raad adviseert u dan ook, totdat helder is hoe de structuur en inrichting van de publieke omroep er uit zal komen te zien, het Mediafonds intact te laten”, stelt de raad voor in het ongevraagde advies. Het zou ‘kapitaalvernietiging’ zijn om de expertise van het fonds niet te gebruiken, terwijl bij de NPO een soortgelijke nieuwe structuur wordt opgebouwd.

Bron: Raad voor Cultuur/Fok.nl

Bericht delen