Dinsdag 16 januari 2018

'Kijker moet meer invloed op aanbod tv-zenders'

De kijker moet meer invloed krijgen op het zenderaanbod van kabelbedrijven, dat vindt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. Hij wil daarom dat minister Van Bijsterveldt van Media een onafhankelijke klachteninstantie opricht. Kabelbedrijven als Ziggo en UPC hebben nu een monopolie op het tv-aanbod in hun regio. Zonder enig overleg kunnen ze zenders uit het pakket halen. Zo haalt Ziggo vijf zenders uit het analoge pakket, terwijl het abonnementsgeld gelijk blijft.

Er ontstaat een ongelijk aanbod tussen de verschillende regio’s. Volgens Programmaraden krijgen de zenders contracten voorgeschoteld waarin staat ‘dat zij afzien van analoge doorgifte als zij digitaal door Ziggo worden doorgegeven’. Van Dijk wil dat de minister deze praktijk laat onderzoeken door de NMA.

Omdat kijkers geen inspraak hebben op het zenderaanbod van kabelexploitanten, pleit Van Dijk voor de oprichting van een onafhankelijke klachteninstantie waar kijkers terecht kunnen met klachten en opmerkingen. “Of het nu gaat om prijsstijgingen of het schrappen van zenders, de kijker heeft het nakijken. Het wordt hoog tijd voor een volwassen inspraak op het tv-aanbod.”

Bron: Kabelraden/Broadcast Magazine

Bericht delen