Article header image

PvdA breekt lans voor AT5

De raadsfractie van de PvdA in Amsterdam springt in de bres voor de noodlijdende stadszender AT5. In een ingezonden brief in Het Parool stelt PvdA-raadslid Marjolein Moorman dat de kans groot is dat concurrenten van de stadszender waarschijnlijk bijna net zo veel subsidie nodig zullen hebben om de rol van AT5 over te nemen. ‘De kans is groot dat ze de door AT5 geraamde 5 miljoen euro zullen benaderen’, schrijft Moorman. Dat AT5 het de afgelopen jaren met minder deed, noemt Moorman ‘een huzarenstukje’.

Bovendien is het volgens Moorman helemaal niet aan de gemeenteraad te bepalen wie de lokale nieuwsuitzendingen verzorgt. Dat is Salto, de zendgemachtigde voor lokale tv in Amsterdam. De gemeente gaat alleen over het geld, stelt ze. Eind vorig jaar besloot de gemeenteraad juist tot een aanbesteding. Het was de uitkomst van onderhandelingen tussen de collegepartijen PvdA, GroenLinks en VVD. In ruil voor de aanbesteding gingen GroenLinks en VVD akkoord met het verhogen van het budget voor AT5 met een miljoen euro tot 4,25 miljoen voor dit jaar en volgend jaar.

Inmiddels hebben onder meer Het Parool, de AVRO, RTV Noord-Holland en productiebedrijf Tuvalu Media zich gemeld als geïnteresseerden. Moorman lijkt weinig vertrouwen te hebben in een aanbesteding. Ze pleit er in haar schrijven voor een deel van de vijftien miljoen euro die de provincie jaarlijks uitgeeft voor de regionale zender RTV Noord-Holland, te benutten voor uitzendingen van AT5. Volgens de woordvoerder van de PvdA is AT5 nu in feite al een regionale zender, omdat ook buiten de Amsterdamse stadsgrenzen veel kijkers zijn.

Komende maand praat de gemeenteraad verder over de toekomst van AT5.

Bron: Het Parool/Broadcast Magazine

Bericht delen