Article header image

Publieke omroep wilde CDA-bewindspersoon

De top van de NPO heeft in de kabinetsformatie van vorig jaar een speciaal lijntje naar de CDA-onderhandelaars gehad. Hierdoor werd voorkomen dat VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra belast werd met de omroepportefeuille. Deze taak – traditioneel het domein van de staatssecretaris – viel toe aan CDA-minister Marja van Bijsterveldt, van wie de publieke omroep minder te duchten had. Dit schrijft weekblad Elsevier deze week.

Hilversum was bang dat Zijlstra het omroepbestel overhoop zou halen en het door de VVD gepropageerde ‘BBC-model’ zou invoeren. Van de CDA-minister werden minder heftige ingrepen verwacht. In de slotfase van de formatie ontfutselde het CDA Zijlstra’s omroepportefeuille. De bewindsman kreeg ter compensatie het hoger onderwijs.

Bronnen zeggen dat de VVD-onderhandelaars instemden met de gang van zaken, omdat ze ervan uitgingen dat een partijgenoot al bij voorbaat op weerstand kon rekenen bij de omroepen. Een CDA’er zou op draagvlak kunnen rekenen voor bezuinigingen. De publieke omroepen ageren inmiddels tegen de plannen van minister Van Bijsterveldt, maar bereiden zich niettemin voor op fusies.

Bron: Elsevier/Broadcast Magazine

Bericht delen