dinsdag 16 januari 2018

'Publieke omroep moet geen reservaat worden'

Onder leiding van Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant, is zondag in de Rode Hoed in Amsterdam een discussie gevoerd over de toekomst van de publieke omroep. Juist deze maand kwamen er nieuwe omroepen bij, maar in politiek Den Haag gaan steeds weer stemmen op om flink op de publieke omroep te bezuinigen.

“Er moet minder geld naar de staatsomroep,” gooide Martin Bosman van de PVV de knuppel in het hoenderhok. Fons van Westerloo, voorzitter van WNL, benadrukte dat de overheid geen enkele invloed heeft op de programmering in Hilversum. “Maar de publieke omroep is een door de overheid gecreëerd monster met een enorme bureaucratie.”

Jan de Jong, directeur van de NOS, vindt dat de publieke omroep een afspiegeling is van de samenleving. “Maar daar zijn geen 22 omroepen voor nodig. Tien omroepen zijn meer dan voldoende.”

Joop Daalmeijer, directeur van de NTR, denkt dat de mensen op verschillende redacties moeten gaan samenwerken en kwalitatieve televisie maken moeten gaan maken. Zowel Van Westerloo als Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws, vinden dit geen goed idee. “Je zet de redacties van de kranten in Nederland toch ook niet bij elkaar om een goede krant te maken?”, aldus Van Westerloo. Taselaar herinnerde de aanwezigen aan het feit dat de publieke omroep ooit is opgericht op basis van zuilen en stromingen. “Zolang we een publieke omroep hebben, moeten al die stromingen worden vertegenwoordigd en daar krijg je niet per definitie betere televisie van. Maar moet dat dan?”, aldus Taselaar.

Bosman van de PVV merkt op dat alle omroepen de laatste jaren hetzelfde zijn geworden. “Bij de KRO kan ik echt niet zien dat een programma katholiek is”. Willemijn Maas, directeur van de AVRO, bracht hier tegen in dat de omroepen wel degelijk een stroming in de maatschappij vertegenwoordigen en dat de normen en waarden van de achterban terug te zien zijn in de programma’s. “Maar we evalueren wel mee. De katholieken van nu zijn ook niet meer hetzelfde als de katholieken van vijftig jaar geleden,” aldus Maas.

De deelnemers kwamen er in de discussie niet uit. De Jong opperde een herinvoering van de kijk- en luisterbijdrage. Volgens van Westerloo levensgevaarlijk. “Laten we er vooral voor waken dat de publieke omroep geen reservaat wordt.”

Bron: De Stentor

Bericht delen