Dinsdag 16 januari 2018

Publieke omroep maakt katern in Historisch Nieuwsblad

Geschiedenis 24, de historische afdeling van NTR en VPRO, en Historisch Nieuwsblad zijn een samenwerking gestart. Elke maand verschijnt in het blad een zestien pagina’s tellend katern met achtergronden bij de geschiedenisuitzendingen van de publieke omroep op radio en tv. “Het katern is een verrijking,” zegt de coördinator Geschiedenis, Piet van Wijk.

De redacties van programma’s als Andere Tijden en OVT verzamelen meer materiaal dan ze in hun uitzendingen kunnen verwerken. Dat materiaal krijgt in het nieuwe katern een plek. De artikelen laten zich los van de radio- en tvprogramma’s lezen. Het eerste Geschiedenis 24-katern bevat onder meer een artikel over de Boerenpartij bij gelegenheid van de provinciale statenverkiezingen, een reportage uit Ghana in het kader van de productie van een documentaire serie over de slavernij en een iconografie van het schaatsen in Nederland.

Ad van Liempt, voormalig coördinator geschiedenis van NTR/VPRO, schrijft een column. Van Liempt stond mede aan de wieg van de samenwerking van Geschiedenis 24 met Historisch Nieuwsblad. “Ik vind dat degenen die in Nederland professioneel bezig zijn met geschiedenis voor een groot publiek zich moeten verenigen. Samen kunnen we elkaar versterken. Dat dit katern er nu ligt, is voor mij een droom die uitkomt.”

Het eerste katern staat in het Historisch Nieuwsblad dat op 24 februari uitkomt.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen