Article header image

'Publieke omroep kan alleen bezuinigen op programmabudget'

De publieke omroep kan nauwelijks bezuinigen op de bureaukosten en het uitbesteden van programma’s aan onafhankelijke tv-producenten is niet goedkoper dan deze zelf produceren.

Dat zijn volgens VPRO-directeur Lennart van der Meulen de voorlopige conclusies van een onderzoek door de Boston Consulting Group (BCG) in opdracht van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt. Het adviesbureau adviseert haar over de voorgenomen bezuinigen van tweehonderd miljoen op de publieke omroep.

Volgende maand presenteert BCG zijn rapport en op 15 juni stuurt minister Van Bijsterveldt een brief met haar plannen voor de publieke omroep naar de Tweede Kamer. Van der Meulen lekte de resultaten van BCG op het Vrij Denken Festival in de Beurs van Berlage in Amsterdam, schrijft mediaredacteur Wilfred Takken in NRC Handelsblad. De VPRO vierde daar zijn 85ste verjaardag.

BCG-adviseurs vertelden Van der Meulen over de voorlopige conclusies tijdens een bezoek aan de VPRO om te bekijken wat daar aan bezuinigingen mogelijk was. De VPRO-directeur vreest dat gesneden zal worden in het programmabudget, omdat in de overhead weinig ruimte is om geld te besparen. Dat resulteert volgens Van der Meulen in een gemarginaliseerd en weinig innovatief programma-aanbod, maar “daar valt met het huidige kabinet niet aan te ontkomen”.

Bron: NRC Handelsblad

Bericht delen