dinsdag 16 januari 2018

Project P van RTL 5 voor de rechter

Het eerste deel van het kort geding over een aflevering van het pestprogramma Project P van RTL 5 en producent SkyHigh TV vond maandag achter gesloten deuren plaats. De rechter wees het verzoek toe om de beelden te laten zien zonder publiek en pers. De rest van de zitting is openbaar.

Het Einstein Lyceum in de Rotterdamse deelgemeente Hoogvliet en ouders van leerlingen op deze school willen niet dat RTL de bewuste aflevering uitzendt.

Voor het tv-programma over pesten hebben gepeste leerlingen op school in het geheim beelden gemaakt. De directie van het Einstein Lyceum vindt het te gevoelig die beelden zomaar uit te zenden. “In de klassen is er vaak meer aan de hand dan dat er slechts één kind wordt gepest”. De ouders van de scholieren willen niet dat hun kinderen in beeld komen.

Paul Cormont, programmadirecteur RTL 5, reageerde eerder als volgt op de gang van zaken: “We staan volledig achter het programma. Pesten is een groot maatschappelijk probleem. De reden dat we voor deze methode hebben gekozen, is omdat er nog steeds een groot taboe op rust. Wij laten voor het eerst zien wat de slachtoffers echt meemaken en wat de eigenlijke impact is op een kind. Ouders zijn soms zo radeloos, dat ze geen andere uitweg zien dan hun kind uiteindelijk van school halen. Dat lost helaas niets op.”

“Ik kan me voorstellen dat sommigen de gekozen methode van de verborgen camera omstreden vinden, maar alle andere scholen vinden dit geen probleem omdat zij het belang van het kind centraal stellen.”

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen