Programmamakers boos op NPO-leiding
vrijdag 31 augustus 2018

Programmamakers boos op NPO-leiding

Frans Klein, directeur video bij de NPO, en netmanager NPO 2 Gijs van Beuzekom hebben gisteravond de volle laag gekregen bij een door de NVJ georganiseerde bijeenkomst voor programmamakers in Beeld en Geluid. Er was stevige kritiek op de gemaakte keuzes in het nieuwe publieke programmaschema, met name de bezuinigingen op Andere Tijden, wetenschapsprogramma’s en Tegenlicht, meldt Villamedia.nl.

Ruim tweehonderd medewerkers van de NPO, merendeels journalisten, maakten zich boos over het gebrek aan informatie en zeggenschap bij de publieke omroep. De dreigende bezuiniging van 62 miljoen euro en de plannen tot vernieuwing van de programmering voelen als een dictaat en niet als de uitkomst van gesprek waar ook de makers een rol in hebben, aldus Villamedia.

Met name uitspraken van Van Beuzekom dat in het verleden te weinig is vernieuwd en van Klein dat journalisten bij de publieke omroep aartsconservatief zijn, vielen niet in goede aarde. Klein nam daarop zijn woorden terug. Van Brandpunt+ kreeg Van Beuzekom het verwijt dat hij vraagt te vernieuwen, maar die plannen vervolgens geen kans geeft. Ook Hans Goedkoop (Andere Tijden) en Diederik Jekel (wetenschap) luchtten hun hart over genomen besluiten en gebrek aan overleg en informatie, veelal gevolgd door applaus uit de zaal.

De roep om meer inspraak en overleg vond bij Klein en Van Beuzekom maar deels gehoor. Aan de ene kant willen ze graag uitleggen, aan de andere kant mogen ze van de wetgever journalisten formeel niet betrekken bij de besluitvorming. Klein: “Wij werken in een bestel waar de politiek heeft bepaald dat wij als netmanagers bepalen waar de programma’s komen en de omroepen gaan over de inhoud. Wij praten dus met omroepdirecties en die praten met hun medewerkers. Ik ga er van uit dat ze dat ook doen. Zeker bij dit soort belangrijke veranderingen.”

“Wat het dit jaar extra lastig maakt,” vervolgt Klein op Villamedia, “is dat veranderen en bezuinigen door elkaar lopen. Wij vinden het ook heel erg dat er 62 miljoen euro extra bezuinigd moet worden. Er zijn nu geluiden dat het misschien tijdelijk minder wordt, we zien wel waar het uitkomt, maar extra bezuinigingen doen gewoon bij iedereen pijn.”

Bij de makers kwam dat geluid niet echt over. Ze bleven zich druk maken over het gebrek aan inspraak en de keuzes die nadelig voor hun programma uitpakken. Na afloop van de bijeenkomst bleven ongeveer 50 mensen even hangen om te overleggen of er richting het Kamerdebat van komende week in Den Haag een protest kan worden georganiseerd tegen de bezuinigingen en de besluitvormingscultuur in Hilversum.

Bron: Villamedia.nl/BM

Bericht delen