Proefprocedure voor journalistiek gebruik drones
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) start een bodemprocedure tegen de Staat om journalistiek gebruik van drones mogelijk te maken. De huidige regelgeving is onwerkbaar, meent de NVJ. Er wordt een drone ingezet bij de Pier van Scheveningen om als voorbeeld te dienen in de rechtszaak.
Eisers in deze procedure zijn de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) en fotograaf René Oudshoorn. Zij worden bijgestaan door Otto Volgenant van Boekx Advocaten. Het kabinet heeft aangekondigd dat de regels voor drones per 1 juli 2015 worden verruimd, maar dat geldt alleen voor politie, brandweer en hulpdiensten. Niet voor journalisten.
Morgenochtend wordt met behulp van een drone beeldmateriaal opgenomen van de Pier van Scheveningen, ten behoeve van een documentaire over de Pier. Een journalist of cameraman die een drone bestuurt, riskeert strafvervolging en een forse boete. Een particulier mag wel met een drone de lucht in. Dit zal in de rechtszaak gebruikt worden om te illustreren dat de huidige regelgeving té beperkend is voor journalisten.
Rosa Garcia López, secretaris van de NVJ: “De media willen beelden van het nieuws hebben. Eén beeld vanuit de lucht zegt soms meer dan duizende beelden vanaf de grond. De kijker krijgt in één oogopslag het overzicht van een situatie waardoor de beeldverslaggeving veel completer wordt. De camera kan eenvoudig in een positie worden gebracht die tot voor kort onmogelijk was.”
René Oudshoorn is fotograaf én piloot. Hij wil drones kunnen gebruiken in plaats van een vliegtuig: “Een drone kan dicht bij gevaarlijke situaties opereren die voor een cameraman of conventioneel luchtvaartuig te gevaarlijk zouden zijn. Denk aan branden, explosiegevaar, natuurrampen en zelfs gevechtshandelingen. Een drone is ook de oplossing voor visuele en fysieke barrières, kijkt over bomen en muren heen en vliegt eenvoudig naar een plek die anders niet goed bereikbaar is.”
Otto Volgenant van Boekx Advocaten: “Journalisten zijn bereid aan allerlei veiligheidsregels te voldoen. Maar de regelgeving is nu totaal onwerkbaar. Er zijn twee juridische problemen. Particulieren mogen zonder vergunning met hun drone de lucht in, terwijl journalisten een boete van € 8.200,= riskeren. En een journalist moet een vergunning aanvragen bij de provincie, dat duurt zes weken. Daar wacht het nieuws niet op. Vrije nieuwsgaring is een grondrecht. Nu de overheid daar geen invulling aan geeft stappen we naar de rechter.”
Bron: NVJ/Broadcast Magazine