Dinsdag 16 januari 2018

Presentatiewedstrijd NOS Jeugdjournaal van start

Welk kind presenteert op 2 juni van dit jaar het NOS Jeugdjournaal? Het antwoord op die vraag laat nog een paar maanden op zich wachten. Eerst zijn er voorronden. Leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 van alle basisscholen in Nederland kunnen daarvoor op hun eigen school een screentest doen. Het resultaat kan vanaf maandag via school worden ingestuurd. De Jeugdjournaal-presentatiewedstrijd wordt in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid georganiseerd.

Ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan hield het NOS Jeugdjournaal vorig jaar voor de eerste keer een presentatiewedstrijd. Bijna 200 presentatietalenten reageerden enthousiast op de oproep. Uiteindelijk streden 20 finalisten om de eerste plaats. De 10-jarige Heleen Lok uit Amersfoort won de wedstrijd. Zij presenteerde, samen met Milouska Meulens, uiteindelijk op 26 juni 2011 het Jeugdjournaal.

De opzet van de tweede editie van deze wedstrijd is op hoofdlijnen gelijk aan die van vorig jaar. Leerlingen uit de drie hoogste klassen van het basisonderwijs mogen vanaf vandaag een gooi doen naar eeuwige roem. Iedere klas mag één kind aanmelden. Een school is vrij om naar eigen inzicht de interne selectie te organiseren. Tot en met 23 april kunnen scholen leerlingen aanmelden.

Een echte vakjury kiest uit alle inzendingen 20 finalisten. Zij komen met al hun klasgenoten op donderdag 31 mei naar de Jeugdjournaaldag in Beeld en Geluid naar Hilversum. Tijdens deze dag doen de 20 kinderen nogmaals een screentest, nu in de studio van het Jeugdjournaal bij de NOS. Via een beeldverbinding kijken de klasgenoten in Beeld en Geluid mee. Daarnaast zijn er op die dag voor alle uitgenodigde kinderen, zo’n 500 in totaal, tal van andere Jeugdjournaalactiviteiten.

Na afloop van de dag gaat de vakjury in beraad over de winnaar. Wie dat is krijgt hij of zij de volgende ochtend, op vrijdag 1 juni, in de klas te horen. Meteen de dag erop, op zaterdag 2 juni, presenteert de winnaar het NOS Jeugdjournaal, samen met één van de vaste presentatoren.

Bron: NOS

Bericht delen