Woensdag 17 januari 2018

Pop Aye wint VPRO Big Screen Award

Pop Aye heeft vrijdagavond tijdens het International Film Festival Rotterdam (IFFR) de VPRO Big Screen Award gewonnen. De prijs is toegekend door een publieksjury. Pop Aye van Kirsten Stan wordt uitgebracht in de Nederlandse bioscopen, aangekocht door de VPRO en uitgezonden op NPO 2.

Een gedesillusioneerde architect denkt Pop Aye, de olifant uit zijn jeugd, te hebben teruggevonden in de straten van Bangkok. Samen beginnen ze aan een reis met als eindbestemming het dorp waar ze opgroeiden.
 
De VPRO-publieksjury, die is samengesteld door VPRO en IFFR uit meer dan tweehonderd aanmeldingen, koos Pop Aye van Kirsten Tan uit de acht deelnemende films. De overige zeven waren Chez nous van Lucas Belvaux, Donkeyote van Chico Pereira, A Hustler’s Diary van Ivica Zubak, Lemon van Janicza Bravo, Marjorie Prime van Michael Almereyda, The Last Painting van Chen Hung-i en Family Life van Alicia Scherson/Cristián Jiménez.
 
De jury over Pop Aye: “Alle genomineerde films toonden kleurrijke personages die op hun eigen manier omgaan met herinneringen en verwachtingen, verteld vanuit een uniek standpunt. De winnaar blonk uit in al deze aspecten en maakte ons tegelijkertijd aan het lachen en huilen, zonder zoetsappig te worden. De film geeft hoop in een tijd waarin mensen elkaar proberen te begrijpen, verteld door een man en een olifant.”
 
De prijs is in 2013 het leven geroepen om de release van kwalitatief sterke films in de Nederlandse filmtheaters te bevorderen. Sinds vorig jaar heeft de VPRO zich aan de prijs verbonden, waardoor de winnende film ook via tv een groot publiek zal bereiken.
 
De VPRO Big Screen Award heeft een totale waarde van € 30.000. Dit bedrag wordt opgesplitst in publiciteitskosten voor de theatrale release, de verkoop van de televisierechten van de film en een bedrag voor de filmmaker.

Op het Internationaal Film Festival Rotterdam heeft de film Sexy Durga van de Indiase regisseur Sanal Kumar Sasidharan overigens de hoofdprijs gewonnen. Aan deze onderscheiding, de Hivos Tiger Award 2017, is een bedrag van € 40.000 verbonden. 

Bron: VPRO/BM

Bericht delen