Dinsdag 16 januari 2018

Plannen moslimomroep van de baan

De plannen voor de oprichting van een ledengebonden moslimomroep zijn van de baan. Initiatiefnemer Ton F. van Dijk acht het in het huidige politieke klimaat in Nederland ondenkbaar dat de omroep kans van slagen heeft. “Met een VVD/CDA-kabinet dat wordt gesteund door de PVV krijg je niet het idee dat we veel medewerking zullen krijgen,” aldus Van Dijk in de Volkskrant.

Eind mei maakte Van Dijk de plannen bekend, nadat hij in de groep ‘Benoemen en Bouwen’ onder leiding van Doekle Terpstra de verharding in het debat over de multiculturele samenleving had onderzocht. De basisgedachte was dat de omroep zou worden gedragen door mensen uit de moslimgemeenschap.

Van Dijk kreeg bijval binnen de publieke omroep en van journalistenvakbond NVJ. Het was de bedoeling dat de nieuwe omroep tussentijds zou toetreden tot het publieke bestel. Daarvoor was een noodwet noodzakelijk.

In september heeft overigens de Moslim Omroep Nederland (MON, een niet-ledengebonden 2.42 omroep) een kort geding tegen het Commissariaat voor de Media verloren. Het is de publieke omroep voorlopig niet toegestaan om met uitzenden op radio en tv te beginnen, waardoor momenteel geen enkele organisatie moslimzendtijd verzorgt.

Bron: de Volkskrant/Broadcast Magazine

Bericht delen