Petitie tegen Gewoon. Bloot aangeboden aan Tweede Kamer
zaterdag 13 maart 2021

Petitie tegen Gewoon. Bloot aangeboden aan Tweede Kamer

Tegenstanders van het nieuwe kindertelevisieprogramma Gewoon. Bloot hebben een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. Zij willen voorkomen dat het programma wordt uitgezonden. Kees van der Staaij van de SGP nam als enige Kamerlid de petitie in ontvangst.

De NTR gaat het kinderprogramma vanaf 21 maart uitzenden. In Gewoon. Bloot krijgen kinderen blote volwassenen te zien die vragen beantwoorden over hun lichaam. De initiatiefnemer van de petitie, vlogger Daniël van Deutekom, is bang dat het programma onbedoeld negatieve effecten heeft.

100.000 stemmen
Naar eigen zeggen heeft hij 100.000 steunbetuigingen opgehaald van mensen die het met hem eens zijn. “Ik hoop dat het een duidelijk signaal naar de NPO is, dat wij dit als belastingbetaler niet pikken.”

Hij vindt dat het programma te ver gaat. “Wij geloven dat het niet hoort om naakte lichamen van vreemde volwassen mensen rond kinderen te normaliseren. Wij volwassenen kunnen misschien wel het onderscheid maken tussen naaktheid en seksualiteit, kinderen kunnen dat veel minder”, aldus Van Deutekom.

‘Educatief en leerzaam’
In een eerdere reactie zei de NTR al niet van plan te zijn het programma te schrappen. “De discussie die nu ontstaat, nog voordat het programma in zijn geheel te zien is geweest, onderstreept wat ons betreft dat het belangrijk is dat dit programma er komt”. De omroep noemt het “een educatief en relevant programma”. Gewoon. Bloot is een remake van de Deense serie Ultra smider tøjet.

“Het is met zorg, betrokkenheid en vakmanschap gemaakt en wij staan er als NTR volledig achter. Op sociale media en via reclames worden kinderen dagelijks geconfronteerd met gefilterde en gephotoshopte lichamen, maar dat is niet hoe een lijf er in het echt uitziet. Met het programma willen we kinderen leren dat lichamen er zijn in alle soorten en maten. En dat iedereen er mag zijn. We hopen zo bij te dragen aan een positiever zelfbeeld onder kinderen.”

Zie hieronder ook de nieuwe aflevering van BM90 over het programma Gewoon. Bloot, waaruit blijkt dat producent Warner Bros. de gegevens over de crew niet durft te delen omdat hun veiligheid anders in gevaar kan komen.

Bron: NOS/BM

Bericht delen