Article header image

Petitie tegen achtergrondgeluid op tv

Programmamakers moeten stoppen met het gebruik van achtergrondgeluiden bij het gesproken woord. Nieuwsprogramma’s, interviews, verkeersinformatie, maar ook documentaires en films zijn voor veel mensen anders niet of nauwelijks te volgen. Dat stellen de Stichting Hoormij en de ombudsredactie van de Holland Media Combinatie(HMC). Zij zijn een petitie gestart.

Op de petitiewebsite is te lezen: “Wij roepen alle omroepen op om bij het maken van programma’s nadrukkelijker rekening te houden met de verstaanbaarheid van het gesproken woord. Verder dringen we bij de omroepen aan op het ondertitelen van alle programma’s die zij uitzenden, zodat meer mensen de programma’s goed kunnen volgen. Tot slot vragen wij de omroepen om het volume van reclames op gelijk niveau te brengen met de omringende programma’s. Veel luisteraars en kijkers ergeren zich nu aan luidruchtige commercials en zappen weg.”

Uit een lezersenquête van de ombudsredactie van de dagbladen van HMC en onderzoek door Stichting Hoormij komt naar voren dat het volgen van gesproken woord op radio en televisie voor veel mensen lastig of zelfs onmogelijk is door bijgeluiden die voor de sfeer worden toegevoegd. Ook mensen die geen gehoorproblemen hebben, geven veelvuldig aan zich te storen aan onnodige en te harde achtergrondgeluiden en ook aan het verschil in geluidsniveau tussen programma’s en reclameblokken.

Rennie van Moolenbroek van Stichting Hoormij stelt dat programmamakers het probleem bagatelliseren, totdat ze er zelf of in familiekring mee te maken krijgen. De petitie wordt aangeboden aan vertegenwoordigers van zowel publieke als commerciële omroepen. In tien dagen tijd is de petitie inmiddels door ruim zesduizend mensen getekend.

Bron: Hoormij/Broadcast Magazine

Bericht delen