Personeelstekort in de media: meer geld of betere balans?
In de vorige editie van BM werd aandacht besteed aan het grote personeelstekort dat ook de mediabranche treft. Facilitair bedrijf Broadcast Rental heeft daar wat op gevonden: een winstdelingsregeling voor het personeel. Hoe kijken andere partijen daar tegenaan? BM peilde wat meningen.
Geïnspireerd door de ‘fooienpot’ in de kroeg kwam Geert Paul Slee op het idee zijn personeel extra te belonen. “Net als daar is het uit te keren deel voor eenieder hetzelfde, ongeacht de functie die je bekleedt. Het succes van het bedrijf bepalen alle personeelsleden samen, iedereen is even belangrijk. In het tweede kwartaal definiëren we een geldbedrag, zeg 35 à 40% van de winst na belastingen. Iedereen die hier 31 december 2022 nog werkt, deelt in de pot. Stel, daar zit 200.000 euro in en je bent met z’n tienen, dan krijgt ieder 20.000 euro; niet in één keer, maar verdeeld over drie jaar, mits je nog in dienst bent”, liet de CEO van Broadcast Rental optekenen in dit blad.
Geert Paul Slee
“Daar zitten meerdere voordelen aan: je bindt personeel aan je, je motiveert ze en mensen zijn zuiniger op hun spullen want letten op de kosten. Ik moet er wel bij zeggen dat we geen pensioenregeling hebben. Er werken hier allemaal jonge mensen, die dat prima voor zichzelf kunnen regelen en ik vind principieel dat je niet aan hun geld moet zitten. Al met al kan zo’n winstdeling in onze branche een enorme aanjager zijn. Ik ben benieuwd hoe andere partijen hier tegenaan kijken.”
De vragen
Wij ook, dus kreeg een aantal mediabedrijven de volgende vragen voorgeschoteld:
– Is zo’n regeling ook voor jullie een goed idee en waarom (niet)?
– Welke stappen zou je verder nog kunnen nemen om personeel te werven en/of vast te houden?
– Hoe zorgelijk is de personeelssituatie de komende maanden?
– Moeten jullie zelfs opdrachten weigeren?
Fremantle
“Uiteraard herkennen we de hoge druk op de arbeidsmarkt ook in de media. Dit betekent onder meer dat ons recruitmentteam creatiever te werk gaat, dat we zorgen dat we zichtbaar zijn op plekken waar talent zich bevindt en dat we in gesprek gaan met interessante en relevante opleidingen. De krapte op de arbeidsmarkt is blijvend, dus zetten we in op structurele verbeteringen als het gaat om het aantrekken en vasthouden van mensen. Gelukkig hebben we een goede vaste kern medewerkers die het fijn vindt bij ons te werken. We zorgen ervoor dat dit ook zo blijft. Tot op heden kunnen alle producties worden voortgezet en blijft Fremantle doorgroeien.”
Hoens Creative
“Naast het aanbieden en verzorgen van opleidingen en intensieve persoonlijke begeleiding werken we (helaas de afgelopen twee jaar uitgezonderd in verband met corona) al geruime tijd met een winstdeling. We merken dat het wordt gewaardeerd om mensen mee te nemen in het succes. Zeker de laatste tien jaar bestaat het besef dat bedrijfscultuur, een hecht team en de mogelijkheid voor onze mensen zich te ontwikkelen enorm belangrijk zijn. Voor henzelf en voor het bedrijf. Op een gegeven moment hebben we een talentpool in het leven geroepen en zijn we onder andere op die manier verzekerd van aanwas van getalenteerde starters die we verder op weg helpen in hun vakgebied binnen Hoens Creative of daarbuiten.”
“De situatie is eigenlijk nooit zorgelijk geweest voor ons. In het geval dat een producent niet (op tijd) kan aanleveren, ontstaat er wel een uitdaging. Het afgelopen half jaar is het echt enorm druk geweest en hebben we regelmatig nee moeten verkopen. Op dit moment zie je echter dat de vraag in de markt weer iets terugloopt. We merken het vooral aan de beschikbaarheid van freelancers. Waar ze zichzelf de afgelopen maanden wel drie of vier keer per dag konden inzetten, daar zie je dit nu afnemen. Zaak blijft dat we nieuwe talenten moeten blijven aantrekken en opleiden, om zo ons team te blijven versterken en uit te breiden. Op dit moment gaat dat voor ons allemaal volgens verwachting.”
“Het gaat veel meer om
ontastbare zaken waarin
een medewerker constant
voelt dat hij gewaardeerd wordt”
Talpa Network
“In het voorbeeld is de connectie van de medewerker met de winst heel direct. Dat wordt in een complexe organisatie als Talpa Network al een ander verhaal. In grotere organisaties heeft een winstdeling een andere lading. Bij Talpa Network geloven we voor het behoud van personeel veel meer in het investeren in een fijne werkomgeving met flexibiliteit en mogelijkheid voor ontwikkeling, persoonlijke groei. Dat vraagt om oprechte aandacht voor het individu. Als randvoorwaarde hoort daar wel een voldoende competitieve beloning bij.”
Paul Römer
“Inventiever werven, juiste kanalen en bovenal het creëren van een bedrijf vol recruiters (ambassadeurs). Maar ook daar hoort wederom bij dat je een bedrijf bouwt waar mensen graag willen werken, een bedrijf met purpose en heel sterk en helder employer brand. Daarbij komt, hoe simpel het ook klinkt, dat het enorm belangrijk is om te laten weten hoe zeer de mensen gewaardeerd worden. Dat gaat niet alleen over een bonus op enig moment. Ja, dat helpt ook, maar heeft een korte-termijneffect. Het gaat veel meer om ontastbare zaken waarin een medewerker constant voelt dat hij gewaardeerd wordt, waarde toevoegt en werk heeft met zingeving.”
Skyhigh TV
“We zien momenteel vooral een tekort aan camera/geluid-crews en editors. Dat zijn externe mensen die wij inhuren. Bij ander personeel zijn er geen problemen; we vinden voldoende goede mensen die bij ons aan producties willen werken. Mensen blijven ook over het algemeen lang bij ons werken en hebben het dus kennelijk naar hun zin bij Skyhigh. Dat komt mede omdat wij ook veel gesprekken voeren met onze talenten waarin we samen met hen kijken naar de invulling van hun werk op korte en lange termijn. De situatie is niet zorgelijk, alles is oplosbaar en we hoeven geen werk terug te geven.”
EMG
“Elk bedrijf heeft zijn eigen manier om medewerkers te belonen en te behouden, wij ook natuurlijk. We weten uit ervaring dat een financiële vergoeding belangrijk is, maar zeker niet zaligmakend. Ons bedrijf is gefinancierd met private equity, dan is een dergelijke regeling minder interessant voor de medewerkers. Op dit moment is bijvoorbeeld de werk-privébalans erg belangrijk voor onze mensen, die vaak onregelmatig werken. Niet alleen speelt live televisie zich vooral af buiten de reguliere kantoortijden, maar ook is de planning van onze klanten minder voorspelbaar. Hierdoor zijn er veel wisselingen in onze planning. Daarnaast wordt er veel gereisd, in binnen- en buitenland. Dat kan lastig worden als je een gezin hebt en, sinds Covid, ook minder leuk als je (zoals in Beijing) je hotelkamer niet eens af mag.”
“Het komt zeker voor
dat we voor bepaalde
opdrachten niet aanbieden”
“Door bijvoorbeeld te investeren in remote productie waarbij een aantal collega’s in Hilversum kan blijven, proberen we hier iets aan te doen. We kijken verder samen met onze vakgroepen naar manieren om de werk-privébalans te verbeteren en de operationele ploeg uit te breiden. We hebben een team van jonge collega’s die bij scholen langs gaan om hen te interesseren voor het vak. Denk ook aan onze Talent Days en een bonus voor medewerkers die kandidaten aandragen.”
René Delwel
“Het is al geruime tijd erg druk, ook bij onze collega’s. Niet alleen vanwege tekort aan personeel, maar ook vanwege tekort aan reportagewagens en apparatuur komt het zeker voor dat we voor bepaalde opdrachten niet aanbieden. En dat zijn soms echt hele mooie producties die je eigenlijk graag had willen doen. Wat je ook ziet, is dat er veel evenementen tegelijk plaatsvinden; daar heeft de NS last van, maar wij dus ook. Kijk in juni straks als de voetbalfinale van de Nations League gelijktijdig plaatsvindt met concerten in de Arena, Guus Meeuwis in Eindhoven en Pinkpop in Geleen. Waar organisatoren voorheen gewoon konden plannen, daar moet men nu rekening houden met beschikbaarheid van openbaar vervoer, catering en securitypersoneel en dus ook televisieploegen.”
Bron: BM
Fotografie: EMG, Talpa, Luc te Nuijl