Paul Weijenberg verkoopt Desmet Studio’s aan Kees de Koning
donderdag 11 juni 2020

Paul Weijenberg verkoopt Desmet Studio’s aan Kees de Koning

Paul Weijenberg heeft de Desmet Studio’s in Amsterdam verkocht aan Kees de Koning van TopNotch. Hij is verhuisd naar Málaga in Spanje en heeft daar inmiddels een professionele muziek/radiostudio gebouwd.

Hoe is het allemaal gestart?
Paul Weijenberg: “In 1985 begon ik, na een korte carrière als radiotechnicus bij de NOS, als eerste een commerciële facilitaire radiostudio in Nederland. De eerste klanten waren naast veel reclamebureaus de VPRO, NPR en de TROS. Toen ik als eerste commerciële studio ook een PTT lijnverbinding kreeg tussen Amsterdam en Hilversum maakten alle omroepen daar graag gebruik van. Paul Weijenberg Studio’s was inmiddels een begrip in Hilversum, niet in de laatste plaats door Frits Spits die dat vrijwel dagelijks in zijn uitzending riep.”

Wanneer kocht je de bioscoop in Amsterdam?
“In 2000 kocht ik de oude bioscoop Desmet op de Plantage Middenlaan in Amsterdam en ging ik verder onder de naam Desmet Studio’s. Met name de VPRO, maar ook HUMAN, VARA en NTR committeerden zich voor langere tijd zodat het mogelijk werd de bioscoop zorgvuldig om te bouwen tot studio’s. Bekende radioprogramma’s waren in het begin Kunststof, 3VOOR12, De Avonden, Ophef & Vertier, Opium en Desmet Live.”

desmet564

En daarna werd ook gestart met televisieprogramma’s…
“Ja, naast radio begonnen we ook met spraakmakende tv-programma’s als BEAU (RTL), Koefnoen en Krachtstroom (AVRO, regie Theo van Gogh) en Holland Sport (VPRO) met Wilfried de Jong en Matthijs van Nieuwkerk. Daarnaast registreerden we honderden concerten van binnen- en buitenlandse artiesten voor radio en tv.”

Wat speelt zich nu af in Desmet?
“Inmiddels zijn we 20 jaar verder en is Desmet nog steeds een succesvol facilitair bedrijf. We faciliteren televisieprogramma’s als Laat op Vrijdag (VARA), Expeditie Robinson Eiland Praat (RTL), Temptation Talk (RTL) en Promenade (NTR). Sinds de coronacrisis zijn ook webinars explosief gegroeid, hiervoor hebben we drie studio’s continu in bedrijf.”

En nu is Desmet verkocht…
“Tja, ongemerkt ben je dan ineens 65 en is dat een mooi moment om het roer uit handen te geven. Desmet wordt de laatste jaren gerund door Fleur Crusius en Arne van Amerongen, en dat blijft ook zo. Kees de Koning (TopNotch) is vanaf 1 juli 2020 de nieuwe eigenaar. Kees is een ouwe bekende van Desmet, al in 2003 maakte hij bij ons het eerste hiphop programma op de Nederlandse radio, iedere vrijdagavond live op 3FM.”

En wat doe je nu?
“Ik ben dan wel weg bij Desmet Studio’s, maar ik kan het werken toch niet laten. Inmiddels heb ik in ons huis in Málaga in Spanje een professionele muziek/radiostudio gebouwd. In eerste instantie alleen voor de lol, zodat ik niet meteen wegzak in drank en lethargie. Nu al worden er uitzendingen van 40UP Radio opgenomen, het radiostation dat ik samen met Harry de Winter run. Daarnaast zijn er de eerste opdrachten voor muziekopnames, documentaires, enzovoorts. Het is allemaal nog klein bier (caña) maar wel leuk om te blijven doen. Daarnaast blijf ik me bezighouden met mijn advieswerk op het snijvlak van techniek en commercie.”

malaga564

Wat gebeurt er nog meer in je studio?
“We hebben de studio in Spanje ook ingericht voor media-en presentatietrainingen. Mijn vrouw Annemarie de Jong, die jarenlang als verslaggeefster en eindverantwoordelijke voor diverse televisie- en radioprogramma’s heeft gewerkt en daarnaast haar eigen bedrijf heeft, verzorgt deze trainingen. Haar klanten zijn bedrijven die behalve een lang weekend golfen een mediatraining in Málaga doen die ze anders in Nederland hadden willen volgen. Een extraatje daarbij is dat Jeroen Pauw, die bij ons om de hoek in Málaga woont, ook in die coaching een rol speelt. Dus daarmee zijn we heel blij.”

Bron: Paul Weijenberg/BM

Bericht delen