Paul de Leeuw draagt werkarchief over aan Beeld & Geluid
woensdag 4 mei 2022

Paul de Leeuw draagt werkarchief over aan Beeld & Geluid

Beeld & Geluid ontving het werkarchief van Paul de Leeuw uit handen van de televisiepresentator en producent MediaLane. Dat maakte De Leeuw vanochtend bekend in zijn podcast De Leeuw lult verder. De collectie omvat onder andere scripts, setfoto’s, repetities, opnamen van zijn radioprogramma’s en vele video’s.

Dankzij de collectie worden onderzoekers en makers een complete blik gegund op de processen van een van Nederlands bekendste makers Paul de Leeuw. Scripts, repetities, (out)takes en losse camera-opnamen (iso’s) van meercamera-programma’s laten nauwkeurig De Leeuws werkproces zien.

Zo beschikt het instituut voor media door deze schenking onder andere over materiaal van Bob’s Palace (later De schreeuw van de leeuw), repetities van de populaire sitcom Seth & Fiona, de radioshow De Leeuw wordt wakker en takes van Bob en Annie uit De schreeuw van de leeuw. Ook De Leeuws cabaretvoorstelling Wie plukt mij, die nooit is uitgezonden, is onderdeel van de schenking.

Paul de Leeuw: “Het is mooi om te weten dat het meeste tv werk in goede handen is als het gaat om je oeuvre. Naast de hoogtepunten ook vooral de dingen die nooit zijn uitgezonden of het blauwe tv licht niet hebben gehaald.”

“Het gebeurt niet vaak dat we zo’n unieke collectie in handen krijgen van zo’n groot mediamaker en -vernieuwer als Paul de Leeuw. We zijn vereerd dat wij dit materiaal met grote zorg mogen bewaren en beschikbaar stellen voor toekomstige generaties makers”, aldus Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid.

Een deel van het werkarchief is inmiddels gedigitaliseerd en te vinden via DAAN, het digitale archief van Beeld & Geluid. De podcast De Leeuw lult verder van NPO Radio 5 is hier te beluisteren.

Bron: Beeld & Geluid/BM
Foto: Eppo van Nispen tot Sevenaer, Paul de Leeuw, Iris van den Ende en Ron Eshuijs (MediaLane)

Bericht delen