OUTtv brengt meer dan 150 uur aan Eurovisieprogramma’s
maandag 10 mei 2021

OUTtv brengt meer dan 150 uur aan Eurovisieprogramma’s

Ere wie ere toekomt: sinds haar bestaan in 2008 heeft OUTtv het Eurovisie Songfestival altijd warm omarmd, waar Nederland het evenement lange tijd de cold shoulder gaf. Nu het Europese liedjesfestijn de tenten opslaat in Rotterdam, pakt ook het ‘lifestyle televisiekanaal voor de gay en open-minded’ flink uit. Sinds 17 april is OUTtv omgedoopt tot de Songfestival-zender van Europa, met meer dan 150 uur aan evenementgerelateerde programmering.

Zo gaat de Finse Eurovisiester Krista Siegfrids in de achtdelige serie Krista’s Road To Eurovision elke week op zoek naar antwoorden op haar eigen fascinatie voor het Europese muziekspektakel. Siegfrids werd vooral bekend door haar deelname aan het Songfestival in 2013, toen ze Finland vertegenwoordigde met het liedje Marry Me. Ze baarde toen opzien door aan het einde van haar lied één van de danseressen te zoenen. Het was de eerste keer dat een lesbische kus live plaatsvond op het Eurovisiepodium, waarmee Siegfrids onverbloemd toonde dat ze voor de invoering van huwelijksgelijkheid in haar land was.

Road to Eurovision

Marc Putman, oprichter en CEO van OUTtv: “Dat bracht toen veel teweeg, niet alleen in Finland zelf. In China werd het fragment eruit geknipt, wat volgens de EBU-richtlijnen helemaal niet mag! En het is één van de redenen waarom Turkije sindsdien niet meer deelneemt aan het Songfestival. Krista heeft echt geschiedenis geschreven en homorechten een positieve vibe gegeven. Nu ze recentelijk naar Nederland is verhuisd, is dat een mooie kans haar te vragen om een zoektocht te ondernemen naar wat het Songfestival nu zo bijzonder maakt. Ze krijgt daarbij ondersteuning van sterreporters, maar ook van een Engelse professor. Zij heeft wetenschappelijk onderzocht waarom dat Songfestival nou zo’n ‘gay ding’ is en de impact op de ontwikkeling van de LGBT rights in Europa. Want we snappen dat zelf eigenlijk ook niet…”

Achterkant
“Wat het EK voetbal is voor veel hetero’s, is het Songfestival voor veel gays”, constateert Putman. “En die liefde wordt alleen maar groter, waarbij ik het onze rol vind om met name de achterkant van het Songfestival te belichten; duiding en achtergrondinformatie over dat hele circus buiten die live shows om. Die lobby’s en campagnes van landen, de evenementjes en – met een serieuze ondertoon – hoe het is om als queer persoon in het betreffende land te leven. Zo maken we nu met ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken een verhaal over de discussie in Rusland over de deelname van Manizja; zij strijdt publiekelijk voor vrouwenrechten en LGBTI-acceptatie; haar deelname in Rotterdam wordt door diverse politici en instanties tegengewerkt. Daar richten wij ons ook op. Zoals een echte voetballiefhebber graag naar voor- en nabeschouwingen kijkt, zo pakken wij integraal het hele Songfestival aan.”

“Ik denk dat we in mei
wel tien miljoen
huishoudens bereiken”

OUTtv is inmiddels actief in meer dan twaalf landen en elk jaar stemmen alleen al in Nederland tijdens de ESF-periode ongeveer twee miljoen kijkers af op de programmering. Rondom het Songfestival bieden de Belgische tv-aanbieders Orange, Telenet en Proximus OUTtv in het basispakket aan. In Nederland zullen VodafoneZiggo van 19 april tot 1 juni, KPN van 14 april tot 27 mei, Youfone en T-Mobile van 1 mei tot 1 juni OUTtv openzetten voor alle klanten. Putman: “We zien dat operators in landen ons vragen, zodat ze het Songfestival extra in de etalage kunnen zetten. Ik denk dat we in mei wel tien miljoen huishoudens bereiken. Niet alleen gays, maar ook veel (hetero)vrouwen weten ons in deze periode te vinden. We willen dan natuurlijk ook onze andere programma’s onder de aandacht brengen en hopen dat nieuwe fans en kijkers daardoor terugkomen.”

Top250

Monsterman
Naast Krista’s Road To Eurovision maken meer programma’s over het Songfestival hun tv-debuut op OUTtv. Zoals de ESC TOP 250 die jaarlijks door meer dan zesduizend OUTtv-kijkers, fans en volgers wordt samengesteld en sinds 3 mei voor het eerst op tv te zien is. In deze dagelijkse muziekshow, inclusief vaak onbekende beelden uit het TopPop-archief, neemt presentator Jens Geerts de kijker mee in de muzikale hoogtepunten van 65 jaar Songfestival, waarbij ieders Songfestivalkennis wordt getest. Dit jaar bestijgt de Finse heavy metalband LORDI voor het eerst sinds hun winst in 2006 het Eurovisiepodium in Rotterdam. Ze werden bekend vanwege de buitenissige kostuums en satanische alter ego’s. Een paar jaar later blijkt maar weinig te zijn overgebleven van de dromen die de Finnen koesterden: géén werk en honderdduizenden euro’s aan schulden. Of leadzanger Tomi de ‘monsterlijke missie’ in stand weet te houden, wordt getoond in een bijzondere documentaire over de keerzijde van de roem op donderdag 13 mei om 21.00 uur.

Douze Points

Douze Points
Een week later brengt OUTtv de film Douze Points, een muzikale romantische komedie waarin alle vooroordelen omtrent Eurovision op de hak worden genomen. Speciale aandacht verdient ook de OUT Music Award, resultaat van de poll onder de doelgroep die voorspelt wie het Songfestival gaat winnen. “We vragen dus niet naar je favoriete nummer, maar wie jij denkt dat de meeste kans maakt. We hebben dat nu elf keer georganiseerd – vorig jaar konden we de uitslag alleen niet checken natuurlijk – en van de tien polls is het zeven keer goed voorspeld. Dat geeft precies het commitment van onze doelgroep met het Songfestival aan en laat zien dat die blijkbaar goed aanvoelt wat onder Europese kijkers populair is en als belangrijk wordt gezien.”

“Wat ik nu zie in onze polls is
dat Malta hoog scoort”

“Als we met die prijs aankomen bij een delegatie geeft dat dus een hele goede vibe voor het overwinningsgevoel”, weet Putman. “Op 12 mei maakt Krista de winnaar bekend. Wat ik nu zie in onze polls is dat Malta hoog scoort. Helaas voor Jeangu, die gaat het waarschijnlijk niet zo goed doen. Maar laten we dan blij zijn dat we het Songfestival na twee jaar financieel allemaal niet meer hoeven op te brengen…”

Bron: BM
Fotografie: OUTtv

Bericht delen