Originele documentaire over Kees Momma blijft bij NPO, Videoland teleurgesteld
dinsdag 28 maart 2023

Originele documentaire over Kees Momma blijft bij NPO, Videoland teleurgesteld

Het Beste voor Kees uit 2014 zal niet bij Videoland te zien zijn. De streamingdienst hoopte het populaire portret op 2 april tegelijkertijd met de nieuwe documentairereeks Kees Vliegt Uit online te zetten, maar KRO-NCRV blijkt de rechten in handen te hebben. De twee partijen zouden eigenlijk dinsdag voor de rechter komen, maar hebben maandag een schikking getroffen.

De originele documentaire is op 12 april te zien op NPO 2, terwijl Videoland dus met een eigen nieuwe reeks komt. “Wij vinden het jammer dat Het beste voor Kees niet bij Videoland te zien gaat zijn”, laat RTL in een reactie weten. “We kijken er wel naar uit om Nederland te laten zien hoe het nu met Kees Momma en zijn familie gaat.”

De KRO-NCRV spande vrijdag een kort geding aan tegen RTL. Videoland stelde dat het de uitzendrechten van de film had gekocht van documentairemaakster Monique Nolte, maar de KRO-NCRV beweerde dat dat helemaal niet kon omdat de licentie nog bij hen zou liggen. Zij waren coproducent toen de film in 2014 gemaakt werd.

“De documentaire Het Beste voor Kees is tot stand gekomen met publiek geld”, zei een woordvoerder van de KRO-NCRV. “De rechten voor uitzending ervan liggen bij de publieke omroep en de documentaire kan nog steeds bekeken worden.” Naast de uitzending van 12 april is de documentaire ook nog steeds via NPO Start te zien.

De nieuwe documentairereeks is zelfstandig gefinancierd door Nolte, mede via crowdfunding. Nadat Videoland had besloten om de titel aan te kopen, wilde het ook het eerste deel kunnen aanbieden.

Voor de nieuwe reeks is de autistische Kees Momma, bekend van zijn liefde voor modeltreinen en tekenen, opnieuw gevolgd. De inmiddels 57-jarige man woont nog bij zijn ouders, maar die zijn met 92 en 89 jaar al aardig op leeftijd en beginnen daardoor ouderdomskwaaltjes te vertonen. Het is voor hun zoon dus tijd om te leren op eigen benen te staan. Vanwege alle prikkels in de buitenwereld is dat voor de autistische Momma niet zo gemakkelijk.

Bron: Nu.nl/BM

Bericht delen