Oranje-internationals boycotten Veronica Inside
zaterdag 20 juni 2020

Oranje-internationals boycotten Veronica Inside

De spelers van het Nederlands elftal voor mannen, vrouwen en Jong Oranje zijn klaar met het televisieprogramma Veronica Inside. De spelers hebben via social media een statement naar buiten gebracht waarin zij zeggen zich niet meer te laten interviewen door het programma.

“Dit is ver over de grens. Niet voor de eerste keer, niet voor de tweede keer. Keer op keer op keer. Enough is enough. Wij, Oranje-internationals, laten ons niet meer interviewen door dit programma”, laat onder anderen aanvoerder Virgil van Dijk weten via Twitter.

Dat gebeurt naar aanleiding van uitspraken van vaste analist Johan Derksen over de anti-racismedemonstraties in Nederland. Derksen zei afgelopen maandag in Veronica Inside dat het wel meevalt met het racisme in Nederland en maakte een opmerking over een tegendemonstrant die bij een Black Lives Matter-protest in Leeuwarden als Zwarte Piet verkleed was.

“Weten we wel zeker dat dat niet Akwasi is?”, vroeg hij zich af over de man, die een bordje droeg met daarop de tekst ‘Zwarte Piet Lives Matter’. Rapper Akwasi is een bekende anti-racisme-activist, die in opspraak kwam omdat hij zich bij de anti-racismedemonstratie op de Dam in felle bewoordingen uitliet over Zwarte Piet.

Een woordvoerder van Talpa Network, eigenaar van Veronica, liet in een reactie weten het te houden bij het eerdere statement. “De uitspraken binnen VI komen voor rekening van de mensen aan tafel. Veronica is voor vrijheid van meningsuiting en tegen het opzettelijk kwetsen van medemensen of bevolkingsgroepen.”

De KNVB benadrukt: “Veronica Inside blijft welkom bij persactiviteiten van onze teams, maar de spelers/speelsters zijn niet verplicht om hen te woord te staan of op andere wijze medewerking te verlenen aan de inhoud van het programma. Overigens zijn dit de normale werkafspraken bij de Oranjeteams.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen