Opbouw van Eurovisie Songfestival gestart
zondag 11 april 2021

Opbouw van Eurovisie Songfestival gestart

Met nog 41 dagen te gaan tot de finale, is zondag de opbouw gestart voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy. Het is de grootste productie ooit voor de evenementenhal; een complexe operatie waarbij ook nog rekening moet worden gehouden met de coronamaatregelen.

Vanochtend werden alle trucks met apparatuur binnengereden, waarmee de bouw officieel is gestart. Voor het festival worden alle hallen in Ahoy in gebruik genomen.

De evenementenhal heeft nog nooit zo lang één evenement in huis gehad. “Het gebouw wordt voor de max gebruikt qua draagvermogen”, vertelt Jolanda Jansen, directeur van Ahoy. Aan het dak komen led-schermen en apparatuur voor licht en geluid te hangen. “En we bouwen het grootste podium ooit”, aldus Jansen.

Eerder werd al bekend dat publiek toch welkom is bij het festival; het evenement wordt een zogenoemd Fieldlab-evenement. Dat betekent dat bij alle negen shows – zes repetities, twee halve finales en de finale – per keer 3500 toeschouwers mét een negatieve coronatest aanwezig mogen zijn.

4500 lege stoelen
Sietse Bakker, uitvoerend producent, zegt dat er ongeveer 4500 stoelen leeg blijven. “Toch gaan de miljoenen kijkers daar niet veel van merken: de tweede ring van de zaal zal niet te zien zijn, het podium komt ver naar voren en de bezoekers die er zijn, mogen de anderhalve meter loslaten. En we denken dat die 3500 mensen ook een fantastische sfeer kunnen neerzetten. Dit is de meest complexe tv-productie in de Nederlandse geschiedenis”, zegt Bakker.

Ook de optredende artiesten ontkomen niet aan de maatregelen. Ze worden getest bij aankomst en moeten vervolgens elke 48 uur opnieuw worden getest. En helaas voor de artiesten, maar ze kunnen niet een dagje Rotterdam in en op een terrasje zitten, als die dan al open zijn. “We vragen we ze om in het hotel te blijven en alleen van ons officiële vervoer gebruik te maken. Op die manier hopen we het virus zoveel mogelijk buiten de deur te houden”, zegt Bakker.

Het Eurovisie Songfestival werd vorig jaar vanwege de pandemie uitgesteld. Volgende maand vindt het muziekevenement dan eindelijk, voor het eerst sinds 1980, op Nederlandse bodem plaats. De Nederlandse inzending, Jeangu Macrooy, is al verzekerd van een plek in de finale; Duncan Laurence won de vorige editie met zijn nummer Arcade.

Het Eurovisie Songfestival vindt dinsdag 18, donderdag 20 en zaterdag 22 mei plaats. Er zullen naar verwachting ruim 180 miljoen kijkers inschakelen.

Bron: NOS/BM
Foto: Songfestival.nl

Bericht delen