Woensdag 17 januari 2018

Ook Witte Pieten in Sinterklaasjournaal

Leden van de cast van het Sinterklaasjournaal twijfelden over deelname aan het komende seizoen, maar besloten op basis van het nieuwe script toch te blijven. Dat schrijft de Volkskrant na gesprekken met acht betrokkenen. In het nieuwe script wordt de kritiek op Zwarte Piet serieus genomen, zeggen zij.

“Ik kan mezelf nu recht in de spiegel aankijken, dat was een jaar geleden lastig”, vertelt een van de betrokkenen. De medewerkers hadden moeite met de manier waarop het Sinterklaasjournaal omging met de Zwarte Pietdiscussie.

Erik van Muiswinkel en Dolores Leeuwin vertrokken dit voorjaar omdat ze vonden dat er te weinig veranderde. Ook Jochem Myjer nam afscheid. Hij zei dat hij er geen lol meer in had. Door het vertrek van die prominente teamleden, twijfelden ook andere acteurs of ze door moesten gaan. In juni besloten zij toch te blijven.

Vorige maand wilde NTR-directeur Paul Römer wel kwijt dat er opnieuw diverse pieten te zien zullen zijn, onder wie een aantal Zwarte Pieten. De afgelopen jaren speelden ook Roetveegpieten en Witte Pieten een rol in het programma. Die zullen ook dit jaar te zien zijn, liet Römer weten. Ook in het Doeboek en het Verhalenboek van het Sinterklaasjournaal zijn divers gekleurde pieten te zien.

RTL maakte deze week bekend Zwarte Piet uit te bannen en alleen nog roetveegpieten in te zetten. De NTR wil volgens de Volkskrant niet voorlopen, maar reflecteren wat speelt in de maatschappij.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen