Onze man in Teheran verkocht aan PBS
woensdag 1 augustus 2018

Onze man in Teheran verkocht aan PBS

Het VPRO-programma Onze man in Teheran, gepresenteerd door Iran-correspondent Thomas Erdbrink, wordt binnenkort in aangepaste vorm uitgezonden op PBS, de Amerikaanse publieke omroep. Dat meldt de Volkskrant.

De negen afleveringen van 45 minuten zijn teruggebracht tot twee documentaires van twee uur die 13 en 14 augustus onder de titel Our Man in Tehran te zien zijn in Frontline, het programma voor onderzoeksjournalistiek dat sinds 1983 bestaat. “Het is zover wij weten de eerste keer dat een Nederlands journalistiek programma op de Amerikaanse televisie te zien zal zijn,” zegt Erdbrink, die voor de Volkskrant en The New York Times schrijft.

Er werd tijdens het draaien van seizoen twee al rekening gehouden met een Amerikaanse versie. Erdbrink in de Volkskrant: “We namen toen de stukjes die ik in de camera presenteer ook in het Engels op, voor de zekerheid. Die Nederlandse stukjes uit het eerste seizoen lossen we nu op met een Engelse voice-over. En alle interviews zijn in het Perzisch, dus die worden gewoon ondertiteld.”

Onze man in Teheran was in Nederland een groot succes en won in 2015 de Zilveren Nipkowprijs en twee Tegels, de belangrijkste journalistieke prijs. Our Man in Tehran zou flink wat teweeg kunnen brengen in Amerika, denkt Erdbrink. “De verhoudingen tussen beide landen zijn zeer gespannen. De Amerikaanse neoconservatieven vinden dat de druk moet worden opgevoerd op Iran. En de Democraten zijn boos dat Trump uit de nucleaire deal met Iran is gestapt. Dus ja, ik ben zeer benieuwd naar de reacties.”

Bron: de Volkskrant

Bericht delen