Online gaat analoge kabel-tv aanbieden

Concurrentie op de kabel neemt serieuze vormen aan. De directie van internet- en telefonieaanbieder Online maakt haast met de introductie van kabeltelevisie. Ook wil het gaten schieten in de “veel te hoge prijzen van bestaande aanbieders”.

Inmiddels is Online net als concurrent Tele2 in vergevorderde gesprekken met zowel UPC en Ziggo om gebruik te mogen maken van hun kabel.

Enig struikelblok is de vergoeding die het bedrijf op de kabelmarkt moet betalen aan omroepen en tv-zenders wier programma’s het door gaat geven. Dat is Online een doorn in het oog. In totaal moeten er afspraken gemaakt worden met 600 zendgemachtigden. Zelfs met de notoir moeilijke BBC lijkt dat vooralsnog te gaan lukken.

Online wilde kabeleigenaren UPC en Ziggo dwingen hun contracten met zendgemachtigden te delen, maar de rechter stak daar recent een stokje voor. Dit blijft volgens het bedrijf dan ook de achilleshiel van de vrije kabel: “Stel dat wij geen overeenkomst kunnen sluiten met Kazachstan 1 en UPC en Ziggo wel. Dan mogen zij ons de toegang tot hun kabel ontzeggen.”

Tele2 denkt over enkele weken de eerste klanten te kunnen bedienen. Online, met momenteel 300.000 huishoudens als klant, verwacht ruim voor Sinterklaas drie-in-één pakketten in de markt te kunnen zetten. Online biedt nu al een IPTV-dienst met 400 digitale zenders en 25 HD-zenders

Bron: De Telegraaf/Broadcast Magazine

Bericht delen