Dinsdag 16 januari 2018

Onderzoek toont regionale kijkvoorkeuren aan

Er zijn duidelijk regionale verschillen in de kijkvoorkeuren in Nederland. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Kabelraden.nl onder analoge televisiekijkers die klant zijn bij Ziggo, UPC, Kabel Noord, Cogas en Delta. Klanten willen – naast de Nederlandse commerciële zenders – vooral zenders als CNN, BBC 1, BBC 2 en langs de grens ARD en ZDF in hun pakket. In Limburg horen deze Duitse omroepen zelfs bij de voorkeurslijst van vijf zenders die mensen na de landelijke publieke omroep en zenders van RTL en SBS kiezen.

Andere zenders waarvoor kijkers een voorkeur uitspreken zijn National Geographic Channel, Discovery Channel en Eurosport. Ook de nieuwe combinatie TLC/Animal Planet doet het in sommige provincies goed. In Brabant en Zeeland kiezen mensen daarnaast voor regionale zenders als Brabant10 en CTV Zeeland. Ook in Drenthe kiest men vaker voor regionaal. Daar scoort TV Noord (de regionale zender van Groningen) erg goed.

Het onderzoek heeft als primair doel om vast te stellen welke televisiezenders kijkers graag als onderdeel van hun analoge basispakket zien. Deze informatie geeft programmaraden handvatten bij het bepalen van hun advies voor dat basispakket, rekening houdend met regionale voorkeuren. De circa 50 programmaraden in Nederland adviseren de kabelexploitant in hun regio over de invulling van een deel van het analoge pakket.

Daarnaast willen programmaraden met het onderzoek inzicht krijgen in het profiel van analoge kijkers, zodat ze ook dat bij hun advisering kunnen betrekken. Kijkers naar analoge televisie (dus zonder digitale aansluiting) blijken ouder te zijn dan de gemiddelde kijker. Ook zijn analoge kijkers hoger opgeleid en hebben vaker geen kinderen.

Bron: Kabelraden

Bericht delen