Dinsdag 16 januari 2018

'Omroepconflict opgelost'

Het conflict in de coalitie over de publieke omroep is volgens ingewijden opgelost, dat meldt de NOS. Dinsdag werd bekend dat VVD en PVV het niets eens waren met CDA-minister Marja van Bijsterveldt. In grote lijnen blijven de plannen hetzelfde. Van Bijsterveldt komt de VVD en PVV tegemoet door het voor aspirant-omroepen WNL en Powned makkelijker te maken om definitief toe te treden tot het publieke bestel. Ze moeten daarvoor minimaal 150.000 leden halen.

Om dat te vergemakkelijken wordt een aantal voorgenomen maatregelen uitgesteld. Het gaat om het duurder maken van het omroeplidmaatschap en een beperking op het weggeven van cadeaus aan nieuwe leden. Die maatregelen gaan nu in 2014 in. Ook wordt dan bekeken wie recht heeft op de tien miljoen euro extra voor de kleinste fusieomroep. Op dit moment is dat VARA/BNN. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wilde de kleinste fusieomroep extra geld geven om te voorkomen dat omroepen kostbare campagnes beginnen om leden te werven. VVD en PVV zijn het er niet mee eens dat VARA en BNN meer krijgen geld zouden krijgen dan op basis van ledenaantallen gerechtvaardigd is.

Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op het publieke bestel. Van Bijsterveldt wil het aantal zendgemachtigden terugbrengen naar acht omroepen in 2016. Nu zijn dat er nog 21.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen