Dinsdag 16 januari 2018

Omroepbudget niet meer gekoppeld aan ledental

Het budget van de publieke omroep wordt voortaan niet meer verdeeld op basis van het aantal leden van de omroepen, maar op basis van kwaliteit en originaliteit. Dat is de kern van de plannen van staatssecretaris Sander Dekker voor de publieke omroep. Hij presenteerde de plannen donderdag.

De leden zijn wel essentieel om een erkenning te krijgen, maar niet meer voor het budget. “Leden zijn belangrijk, maar uiteindelijk is de publieke omroep van en voor alle 17 miljoen Nederlanders”, zegt Dekker. Het vorige kabinet heeft 200 miljoen euro op de publieke omroep bezuinigd en het huidige 100 miljoen. De staatssecretaris benadrukt dat de bezuiniging om scherpe keuzes vraagt.

Omroepen die voorstellen doen die bijdragen aan de kwaliteit van de landelijke publieke omroep als geheel, kunnen relatief meer geld krijgen. Volgens Dekker zal competitie op creativiteit en kwaliteit leiden tot betere programma’s. Over de definitie van het woord ‘kwaliteit’ zal nog veel discussie volgen. De eerder voorgenomen fusies van omroepverenigingen gaan door.

Lees hier de brief van staatssecretaris Dekker over de bezuinigingen op de publieke omroep.

Bron: NOS/Broadcast Magazine

Bericht delen