Dinsdag 16 januari 2018

Omroep RKK neemt afscheid

“Het is niets minder dan een culturele ramp, een spirituele catastrofe”, zegt oud-premier Dries van Agt in Adieu RKK, het programma waarmee RKK afscheid neemt als kerkelijke zendgemachtigde bij de publieke omroep.

Op 27 december wordt in de speciale uitzending Adieu RKK een vol uur teruggeblikt op zestig jaar RKK op radio en televisie. Van Kruispunt tot documentaires, van debatprogramma’s tot kloosterseries. Prominenten (onder wie Herman Finkers en Jan Marijnissen) en programmamakers kiezen hun favoriete fragmenten uit het RKK-archief.

Het is een reis door de jaren: van zwart wit naar kleur. Van de eerste Kerstnachtmis op tv tot The Passion. Presentator Wilfred Kemp loodst de kijker door kilometers beeld en geluid en laat daarmee zien hoe de tijdgeest veranderde.

Omroep RKK volgde de ontwikkelingen in de kerk, zowel in Rome als in eigen land. Van activiteiten in parochies tot witte rook in Rome. RKK eindigt op een moment dat paus Franciscus wordt gezien als de spirituele leider van de wereld. Vandaar dat er in menig RKK-programma aandacht werd besteed aan het pontificaat van de populaire Argentijn.

Bij het afscheid wordt het eenmalig magazine 60 jaar omroep RKK uitgebracht. Personen als Dries van Agt, Aad van den Heuvel, Paul van Geest, Frans Wiertz en Daan Westerink blikken in interviews terug op de programma’s van de rooms-katholieke zendgemachtigde. Het blad is te bestellen via de KRO-gids.

Adieu RKK, dinsdag 27 december om 16.05 uur bij RKK op NPO 2.

Bron: KRO-NCRV/Broadcast Magazine

Bericht delen