Omroep Gelderland stopt met nieuwsverslaggeving bij voetbalwedstrijden
maandag 18 oktober 2021

Omroep Gelderland stopt met nieuwsverslaggeving bij voetbalwedstrijden

“Het is heel bitter, maar we blijven vanaf nu weg bij voetbalwedstrijden. Het is onmogelijk om buiten het stadion verslag te doen van gebeurtenissen.” Dat zegt Sandrina Hadderingh, hoofdredacteur van Omroep Gelderland.

Gistermiddag is wederom een verslaggeversteam van Omroep Gelderland belaagd door zogenaamde fans. Dit keer bij stadion De Goffert in Nijmegen waar NEC in de streekderby met 1-0 verloor van Vitesse. Supporters wilden hun gram gaan halen bij de verslaggever die verbaal werd lastiggevallen en aangereden door een scooter. “We overwegen aangifte en doen zeker melding bij Persveilig”, benadrukt Hadderingh.

Niet de eerste keer
Het is het zoveelste incident. Eerder dit jaar renden journalisten van de omroep voor hun leven na de misgelopen promotie bij De Graafschap. Achtervolgd door boze ‘fans’ konden ze op tijd de auto bereiken. Een collega-journalist kreeg zelfs klappen.

Hadderingh: “Het lijkt of bedreigingen bij ons vak horen, maar dat is natuurlijk onzin. Onze mensen moeten veilig hun werk kunnen doen en dat kan vandaag de dag op veel plekken niet meer. We hebben nu al verschillende incidenten meegemaakt bij protesten en voetbalwedstrijden en we gaan onze mensen er niet langer aan blootstellen.”

Van de wedstrijd zelf doet de omroep nog wel onlineverslag. “We zijn in het stadion relatief veilig. Helaas is het interviewen van fans in het stadion verboden. ESPN claimt de rechten en duldt geen andere camera’s in het stadion. We zijn voor nieuwsverslaggeving dus aangewezen op de publieke ruimte en die is niet veilig.”

Ook bij risicodemonstraties zet Omroep Gelderland voortaan geen verslaggevers meer in.

Bron: Omroep Gelderland/BM

Bericht delen