Article header image

Omroep Brabant winnaar Gouden NL-Award 2015

Woensdag zijn de winnaars bekend gemaakt van de NL-Awards, de jaarlijkse onderscheiding voor de beste producties van de regionale omroepen. De Gouden NL-Award 2015 is gewonnen door Omroep Brabant, in coproductie met L1 en Omroep West voor De Benno Tapes, Over leven na de gevangenis.

Er waren twintig radio- en tv-programma’s genomineerd, verdeeld over de categorieën eigen nieuws, duiding, innovatieve verslaggeving, beste radioprogramma, beste tv-programma, documentaire en vernieuwend.

Winnaar eigen nieuws: RTV Rijnmond – Nieuws: Grondwaterproblemen bij de nieuwe snelweg A4

Sjoerd Bootsma, Jan-Roelof Visscher, Justus Cooiman

Een reeks reportages waarin RTV Rijnmond de problemen bij de nieuwe snelweg aantoont. Het grondwater bedreigt de snelweg en het wegpompen van grote hoeveelheden water kan verzakkingen bij omliggende huizen tot gevolg hebben.

Winnaar duiding: RTV Utrecht – Na het Nieuws: Botsende Bisschoppen

Martin de Wit, Hatice Karabacak, Joep ten Have, Geertje Broers

Een reconstructie die een kijkje biedt achter de deuren van de Katholieke Kerk in Nederland. Bij de overgang tussen het vertrek van kardinaal Simonis en de komst van zijn opvolger aartsbisschop Eijk ontstaat een ernstig conflict dat tekenend zal zijn voor de stijl waarin Eijk de kerk gaat besturen.

Winnaar innovatieve verslaggeving: L1 – Live mojo multi-camera experiment Nacht van Gulpen

Bas van Mulken, Bas van der Zwaan, Oscar Keulen

Live verslag van de Nacht van Gulpen, volledig uitgevoerd met iPhones, waarbij drie programmamakers gewapend met een iPhone met WMT app, een goede microfoon en een Gimble of selfie stick langs het parcours liepen en de verhalen van wandelaars verzamelden.

Winnaar beste radioprogramma: RTV Rijnmond – Herdenkingsuitzending Het Bombardement

Ruud de Boer, Roland Vonk, Koen Freijssen, Dennis Kranenburg, Peter Nieuwstraten

Vijf uur durend live radioprogramma waarin de omroep stil staat bij de herdenking van het Bombardement van Rotterdam, exact 75 jaar na dato.

Winnaar beste tv-programma: Omroep Flevoland – Beeldspraak

Jord den Hollander, Elisabeth van Leeuwen, Riemer Scheper, David Brouwer, Marcel van der Werff, Xander Haenen

Televisieserie waarin architect en filmmaker Jord den Hollander de verschillende kunstwerken in Flevoland op een eigen ongedwongen manier portretteert.

Winnaar documentaire: Omroep Brabant – De Benno tapes, Over leven na de gevangenis, tevens Gouden NL-Award 2015 

Jacqueline de Heij, Frank van Osch, Ton van Zantvoort, Lout Donders. Coproductie met L1 en Omroep West

In deze documentaire wordt Benno L, de voor ontucht veroordeelde zwemleraar, gevolgd gedurende de twee jaar van zijn voorwaardelijke vrijheidsstraf. Met opnamen die Benno L. zelf maakte tijdens zijn zoektocht naar woonruimte en zijn pogingen om zijn leven op de rails te krijgen.

Winnaar vernieuwend: RTV Utrecht – De Ronde van Utrecht

Dick de Moor, Erik Veuger, Maarten Fussel

De Ronde van Utrecht is in 2015 hét Tour de France-project van RTV Utrecht rond Le Grand Départ in de stad, waarbij televisie, radio, internet en social media met elkaar vervlochten werden.

Bron: ROOS/Broadcast Magazine

Bericht delen