Woensdag 17 januari 2018

Oeuvreprijs voor Heddy Honigmann

De Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs gaat dit jaar naar documentairemaker Heddy Honigmann. Deze oeuvreprijs van 150.000 euro wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan personen of instellingen die zich op een bijzondere manier verdienstelijk hebben gemaakt voor cultuur of natuur in Nederland.

De prijs wordt uitgereikt op vrijdag 2 december 2016.

Honigmann krijgt de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs vanwege haar grote staat van dienst als internationaal toonaangevend documentairemaker, die als geen ander de kunst verstaat om de veerkracht en weerbaarheid van het individu te portretteren. ‘Met haar uitzonderlijke gave als interviewer kan Heddy Honigmann zowel de kracht als de kwetsbaarheid van de mens uitlichten’, zo vindt het college van adviseurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds die de voordracht voor de prijs deed: ‘Humor en plezier worden hierbij niet geschuwd en pijn en verdriet niet verloochend.’

Honigmann (1951) maakte al meer dan 40 films – documentaires en speelfilms – waarvan er vele bekend zijn bij een groot publiek of werden bekroond met prijzen, waaronder twee maal een Gouden Kalf (Forever en Crazy).

Ook internationaal is het werk van Heddy Honigmann veelvuldig gelauwerd, met documentaireprijzen in onder andere Parijs, New York (MoMA), Rome en San Francisco en retrospectieven rond haar werk in Barcelona, Berlijn, Toronto, Lima en Madrid. Muziek is in haar documentaires alomtegenwoordig, als een katalysator van haar werk.

Momenteel werkt Honigmann onder andere aan Before the Fall, een documentaire over levenslustige honderdjarigen over de hele wereld, en aan de film Buddy, over de schoonheid van de relatie tussen geleidehonden en hun baasjes.

Aan de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs is een geldbedrag van 150.000 euro verbonden. De winnaar krijgt een vrij besteedbaar bedrag van 75.000 euro en daarnaast een Cultuurfonds op Naam met een startkapitaal van 75.000 euro.

Bron: Prins Bernhard Cultuurfonds/Broadcast Magazine

Bericht delen