Dinsdag 16 januari 2018

NVJ/NVF eisen regeling dronegebruik

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) willen dat de Nederlandse Staat binnen drie weken een duidelijk plan op tafel legt hoe het professioneel dronegebruik juridisch wil regelen. Op dit moment is gebruik van dergelijke apparatuur voor journalisten en cameramensen verboden.

Via een ontheffing is gebruik wel mogelijk, maar de kosten daarvan zijn erg hoog (ruim 4.500 euro) en is er veel papierwerk nodig, dat bovendien vijf dagen van tevoren moet worden gemeld aan luchtverkeersleiding NOTAM en 24 uur van tevoren bij andere instanties.

Het maakt journalistiek gebruik van drones in zeer praktische zin onmogelijk, stelt NVJ/NVF-secretaris Rosa Garcia Lopéz in een brief die aan minister Schultz van Haegen en staatssecretaris Mansveld is gestuurd. Ondanks input van professionals – al in november vorig jaar – zit er geen vooruitgang in de komst van een bruikbare regeling.

NVJ/NVF willen heldere regels over afstanden en maximale vlieghoogten – en een werkbare situatie voor zowel professionals als amateurs. Als een duidelijke regeling uitblijft, stappen NVJ/NVF naar de rechter voor een proefproces.

Bron: Villamedia

Bericht delen