NVJ sluit koopkrachtcompensatieregeling met publieke omroep
donderdag 20 oktober 2022

NVJ sluit koopkrachtcompensatieregeling met publieke omroep

De NVJ heeft een afspraak gemaakt met de publieke omroep om medewerkers gedeeltelijk te compenseren voor de torenhoge inflatie en energiekosten. De regeling houdt in dat alle medewerkers van de landelijke en regionale omroepen in november een compensatie ontvangen van 750 euro bruto bij een fulltime dienstverband.

De afgelopen maanden heeft de NVJ bij mediaorganisaties gepleit om hun verantwoordelijkheid te nemen en medewerkers te compenseren voor het koopkrachtverlies. Uit een NVJ-enquête blijkt dat een groot deel van de ruim 1.000 respondenten zich zorgen maakt over zijn financiële situatie. Bijna een kwart geeft aan nu al in financiële moeilijkheden te verkeren. Daarom is de NVJ afgelopen week met de publieke omroep in overleg gegaan om tot een concrete oplossing voor dit jaar te komen.

Crisiscompensatie van 750 euro bruto in november
De gesprekken hebben geleid tot een compensatie van 750 euro bruto voor alle medewerkers van de landelijke en regionale omroepen bij een fulltime dienstverband. Medewerkers die parttime werken ontvangen een compensatie naar het aantal uren dat zij werken. De werkgevers keren de compensatie uit met de salarisbetaling van november aan elke medewerker die op 31 oktober 2022 in dienst was. De crisiscompensatie komt bovenop de eerder in de cao afgesproken 6 procent eindejaarsuitkering in december.

Werkgevers die al voor 1 november 2022 een financiële maatregel hebben getroffen, kunnen de al uitgekeerde bedragen met de eenmalige uitkering verrekenen. Volgende week publiceert de NVJ de overeenkomst op de site zodat omroepmedewerkers de details kunnen bekijken.

Publieke omroep zegt rekening te houden met freelancers
Helaas geldt de compensatieregeling niet voor zzp’ers. De NVJ heeft bij de Publieke Omroep gepleit voor een ruimhartige aanpassing van de tarieven. De publieke omroep zegt rekening te houden met de positie van freelancers zoals ze dat ook in de coronaperiode hebben gedaan. Maar een vergelijkbare regeling als we hebben afgesloten voor werknemers zat er helaas niet in.

NVJ roept Mediafederatie op om medewerkers te compenseren
De publieke omroep is niet de enige mediaorganisatie met een compensatieregeling vanwege de enorm gestegen kosten voor levensonderhoud en energie. RTL Nederland en Talpa Network zijn hun medewerkers in oktober al tegemoetgekomen. De NVJ heeft daarom de Mediafederatie – en afzonderlijk DPG Media, Mediahuis, FD Mediagroep en het ANP – opgeroepen om ook voor hun medewerkers een fatsoenlijke regeling te treffen. De komende weken overlegt de NVJ met de werkgevers in de uitgeverijsector over een compensatieregeling.

Bron: NVJ/BM

Bericht delen