NVJ vindt flexibele arbeid doorgeslagen
Woensdag 17 januari 2018

NVJ vindt flexibele arbeid doorgeslagen

De uitwassen van de flexibilisering bij de publieke omroep moeten worden aangepakt. Dat  stelt René Roodheuvel, omroepsecretaris bij de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) in een interview met de Gooi- en Eemlander. Hij is van mening dat flexibele arbeid als gevolg van wetgeving en politieke bemoeienis is doorgeslagen.

Roodheuvel stelt zowel De Wet werk en zekerheid (Wwz) als de Wet DBA ter discussie. Hij noemt in het interview schrijnende gevallen waarin payroll-werknemers slechts veertig procent ontvangen van het bruto-bedrag dat omroepen uitbetalen. Dat jongeren graag flexibel zouden willen werken noemt hij onzin, verwijzend naar enquêtes waarin zekerheid – óók bij jongeren – voor ruim tachtig procent van de ondervraagden voorop staat. “Da’s niet zo gek als je een hypotheek moet betalen”, aldus de NVJ-voorman.

Verder zit de NPO nu ‘aan de voorkant van de geldkraan’ en bepaalt of programma’s wel of niet worden gemaakt. Dat levert onzekerheid op bij de omroepen die uiteindelijk mensen moeten aannemen om programma’s te maken. “Ze zeggen: dat doen we omdat we niet meer zeker zijn van opdrachten om programma’s te mogen maken”, aldus Roodheuvel.

Omdat mensen hun heil buiten de publieke omroep en soms ook helemaal buiten de journalistiek zoeken, ondermijnt de nieuwe wetgeving de kwaliteit van programma’s. Roodheuvel noemt dat een verspilling van talent. Volgens hem moet een gelijk speelveld voor vaste werknemers en freelancers met een fatsoenlijke vergoeding de norm worden.

“Een flexibele schil voor ‘piek en ziek’ is prima, maar dan wel met genoeg geld voor de zzp’er voor een pensioenvoorziening en ziektekosten”, aldus Roodheuvel. De NVJ en collegabonden FNV Ongedeeld (voorheen KIEM) en CNV Vakmensen gaan volgende maand opnieuw met werkgevers en werknemers binnen de publieke omroep in overleg over de situatie en hun wensen voor de nieuwe cao voor de publieke omroep.

Bron: De Gooi en Eemlander/BM

Bericht delen