Woensdag 17 januari 2018

NTR zoekt sterkste accent van Nederland

Rik van de Westelaken en Nicolette van Dam presenteren op 19 mei bij de NTR de liveshow Sprekend Nederland. Het programma staat in het teken van Nederlandse accenten, dialecten en de daaraan verbonden vooroordelen. Aan de hand van experimenten, spelletjes en wetenschap gaan zij op zoek naar ‘het sterkste accent van Nederland’.

De show op NPO1 is het nieuwste hoofdstuk in een langer lopend project geïnitieerd door de NTR, waarin de omroep samen met grote wetenschappelijke instellingen een blauwdruk maakt van het gesproken Nederlands. Dit doen ze door middel van de Sprekend Nederland app, die de NTR in december lanceerde. De wetenschappers gebruiken de verzamelde accenten en dialecten bij hun onderzoek.

Tijdens de show verdedigen BN’ers in een rol van ‘accent ambassadeurs’ de eer van hun regio of groep. Zo voeren onder anderen Erik Dijkstra (Twente), Roxeanne Hazes (Amsterdam), Patricia Paay (Rotterdam), Rintje Ritsma (Friesland) en Quintis Ristie (Suriname) hun achterban aan in spelronden die hun accentkennis en dialectvaardigheden testen.

Ze gaan daarbij vooroordelen over accenten te lijf. En dat zijn er nogal wat. Zo laten de wetenschappers van Sprekend Nederland zien dat mensen beneden de rivieren vanwege hun accent gezelliger, maar ook dommer worden gevonden dan hun noorderburen. En dat mensen uit de Randstad gemiddeld tien centimeter groter klinken dan Nederlanders uit de provincie.

Sprekend Nederland, 19 mei om 21.25 uur bij de NTR op NPO1.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen