Dinsdag 16 januari 2018

NTR verwijdert mailadressen van kinderen

Het Sinterklaasjournaal bood de afgelopen twee weken via sinterklaasjournaal.nl de mogelijkheid aan iedereen om ‘rechtstreeks contact op te nemen met Sinterklaas’. Ruim 1,5 miljoen mensen, vooral kinderen, hebben aan deze oproep gehoor gegeven. De NTR noemt de actie een groot succes. Naar aanleiding van de campagne verschenen echter berichten in de media, waarin is gesuggereerd dat het Sinterklaasjournaal op een onrechtmatige manier persoonsgegevens van kinderen zou misbruiken.

De NTR meldt nu dat dit niet het geval is. Het Sinterklaasjournaal heeft de e-mailadressen alleen gebruikt in het kader van de campagne rondom het Grote Boek. ‘De Hoofdpiet heeft dinsdagavond zelf contact opgenomen met alle mensen die zich via sinterklaasjournaal.nl hebben ingeschreven. Hij probeert zo een nieuw Groot Boek samen te stellen. Na deze actie van de Hoofdpiet worden alle e-mailadressen gewist. De NTR bewaart de adressen dus niet’.

Wel heeft de NTR een ander onderdeel van de website aangepast, omdat dit onvoldoende beveiligd was. Het gaat om een functie waarmee kinderen verlanglijstjes, tekeningen en foto’s kunnen sturen naar het Sinterklaasjournaal. De techniek van deze ‘tool’ dateert van 2005 en bleek niet bestand tegen de actie van een hacker, die de NTR op dit lek heeft gewezen. De NTR heeft de ‘tool’ direct verwijderd evenals de 13.000 e-mailadressen die hieraan waren gekoppeld.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen