NTR komt met actuele sketch-serie Nieuw Zeer
maandag 17 februari 2020

NTR komt met actuele sketch-serie Nieuw Zeer

Nieuw Zeer van Niek Barendsen is een scherpe, actuele sketch-serie over hedendaags onbegrip en onvermogen, over de pijnpunten van alledag: van nepnieuws tot zorg, van klimaat tot #MeToo. Een komische serie over de hete hangijzers van nu, waar veel over gepraat en geschreeuwd wordt, maar te weinig om gelachen. De NTR gaat de serie uitzenden vanaf 1 maart, om 22.10 uur op NPO 3. BM sprak met maker Niek Barendsen.

Je bent verantwoordelijk voor het idee, het script en de regie. Wat is de voorgeschiedenis?
Niek Barendsen: “Het idee is een paar jaar geleden bij mij opgekomen. Het leek mij leuk om heikele punten subtiel te behandelen, op een manier dat er toch om te lachen is. Ik ben artikelen over allerlei thema’s gaan verzamelen, uiteindelijk werd dat een hele collectie.”

Zelf heb je een brede achtergrond, je bent bekend als zowel schrijver, regisseur als acteur bij talrijke producties.
“Dat klopt. Ik schreef, regisseerde en acteerde bij Kopspijkers, Klokhuis, Nerd TV, Midlife, Alex in Wonderland, Nest tafel en bed en meer. Ook schreef en regisseerde ik Welkom in de 80-jarige oorlog, Welkom in de jaren 60 en Welkom in de ijzeren eeuw. Die ervaring met een heleboel acteurs komt nu goed van pas bij mijn regiewerk.”

Was het moeilijk om het project van de grond te krijgen?
“Ik heb het concept eerst besproken met Suzanne Kunzeler, Netmanager NPO 3 en Genrecoördinator Drama. Die zag het idee gelukkig zitten. Daarna mocht ik met de NTR een jaar geleden een pilot maken. Dat heeft ertoe geleid dat de serie gerealiseerd kon worden. In eerste instantie gaat het om zes afleveringen. De uitzendingen starten op 1 maart en de voorlopig laatste aflevering is op 5 april te zien. Ik ben overigens niet in dienst bij de NTR, ik ben freelancer maar heb de afgelopen jaren wel talrijke projecten voor de NTR mogen doen.”

Komt er na 5 april een vervolg?
“Dat hoop ik natuurlijk van harte. Maar het zal afhankelijk zijn van de resultaten van de eerste serie. Ik ben intussen al volop bezig om ideeën voor een vervolgserie te verzamelen.”

Veel sketch-series worden in de studio gemaakt, dat is bij Nieuw Zeer niet het geval.
“Nee, alles wordt op locatie gedraaid. Ik doe dat voornamelijk met de ploeg die ik ken van series als Welkom in de 80-jarige oorlog en Klokhuis. We kennen elkaar goed en zijn maximaal op elkaar ingespeeld.”

Er doen erg veel acteurs mee aan de serie.
“Dat klopt. Het gaat om Ilse Warringa, Tjitske Reidinga, Pierre Bokma, Ellen Pieters, Frank Lammers, Elise Schaap, Anniek Pheifer, Nazmiye Oral, Roos van Erkel, Michiel Nooter, Oussama Ahammoud, Hein van der Heijden, Rick-Paul van Mulligen, Daniel Kolff, Bracha van Doesburg, Beppie Melissen, Daniel Cornelissen, Sarah Bannier, Beppie Melissen, Hans Leendertse, Stefan Stasse, Loek Peters en vele anderen. Ik ben zelf ook af en toe te zien. Sommige acteurs zijn maar in één aflevering te zien, andere in elke aflevering. Terugkerende acteurs zijn goed voor de continuïteit. Zo zie je Ilse Warringa steeds in een kantoorscène, komt Ellen Pieters steeds terug als een moderne oma die zichzelf heel ‘woke’ vindt en heeft ook Pierre Bokma een terugkerende rol. Ook is er in elke aflevering een korte quiz te zien. Die hebben we wel in de studio gedraaid.”

Wat onderscheidt Nieuw Zeer van andere series?
“We behandelen relevante thema’s, zoals discriminatie, armoede, nepnieuws, zorg, klimaat en #MeToo, de beweging tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Maar tegelijkertijd zorgen we dat ze met humor aan bod komen. Mijn persoonlijke ergernissen hebben een enorm vat vol inspiratie voor deze serie opgeleverd.”

Wat ga je doen als de serie geen vervolg krijgt?
“Ik hoop natuurlijk van harte dat er wel een vervolg komt. Maar ik ben ook nog bezig met een geschiedenisserie, de finale van de serie die eerder is verschenen. Het gaat over het Binnenhof, waarin we bijvoorbeeld raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt en de socialistische leider Pieter Jelles Troelstra weer tot leven laten komen. Intussen hoop ik uiteraard dat Nieuw Zeer aanslaat en vervolgafleveringen krijgt. Mijn stapel ideeën voor de serie groeit nog elke dag.”

Bron: BM

Bericht delen