Dinsdag 16 januari 2018

NTR in beroep tegen boete CvdM

De NTR gaat in beroep tegen de boete van het Commissariaat voor de Media voor het Sinterklaasjournaal. Dat heeft presentatrice Dieuwertje Blok zaterdag gezegd in het NPO Radio 2-programma Grand Café Kranenbarg.

Eind maart werd bekend dat de NTR een boete van € 150.000 moet betalen voor de inzet van ‘eigen’ inpakpapier in het Sinterklaasjournaal. Het programma introduceerde in 2013 papier dat de NTR liet maken door de firma Keijzer Papier. Dit rode met gele mijters bedrukte papier belandde via groothandels in de winkels. Door het veelvuldig te laten zien in de uitzendingen met Dieuwertje Blok zou de omroep reclame en winst hebben gemaakt. Volgens het Commissariaat was de ‘handel in strijd met de Mediawet’.

Omroepbaas Paul Römer van de NTR maakte direct al gehakt van de uitspraak. Het papier was namelijk nergens te koop voor de kijker. Op verzoek van de klant kon een gekocht cadeautje door de winkelier met het Sinterklaasjournaal-papier worden ingepakt.

Het Commissariaat voor de Media ziet zich de laatste tijd regelmatig geconfronteerd met beroepszaken. Omroep MAX kreeg een boete van € 162.000 ‘omdat het Ahold in de gelegenheid heeft gesteld geld te verdienen aan Heel Holland Bakt-producten’. Dat werd op 1 april bekend. MAX-directeur Jan Slagter zei toen: “Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC, de eigenaar van het format, buit gewoon ons succes uit en heeft afspraken gemaakt met Ahold. Daar baal ik van.”

Omroep MAX gaat desnoods tot aan de Raad van State procederen om de boete van het CvdM ongedaan te maken.

Bron: Broadcast Magazine

Bericht delen