woensdag 17 januari 2018

NTR doet beroep op kijker in strijd tegen bezuinigingen

NPO en NTR luiden de noodklok over de aangekondigde bezuiniging van zestig miljoen euro. NTR-directeur Paul Römer hoopt dat kijkers die hun programma’s mogelijk zien verdwijnen van zich laten horen. De Kamer praat maandag over het mediabeleid.

Volgens Arie Slob, minister voor Media, hangt de publieke omroepen een forse bezuiniging boven het hoofd vanwege teruglopende advertentie inkomsten. “Ik ben bang dat die zestig miljoen euro aan bezuinigingen dan heel zachtjes gewoon geaccepteerd wordt”, zegt Römer. “Omdat de politiek niet zo’n groot gevoel heeft bij de publieke omroep.”

Daarom richt hij zich op het publiek. “Als kijkers, die massaal kijken en onze producten hoog waarderen, die producten willen behouden, dan zullen ze ook tegen de politiek moeten zeggen: stop de bezuinigingen en houd de publieke omroepen sterk.” Ook NPO-voorzitter Shula Rijxman maakt zich zorgen over teruglopende budgetten. “Het is belangrijker dan ooit dat we prachtige Nederlandse producties kunnen maken. Over onze identiteit, problemen en geluksmomenten. Dat aanbod verschraalt.”

Volgens Rijxman en Römer zou de overheid zijn pijlen moeten richten op bedrijven als Google en Youtube. Zij maken omzet met de verhalen die andere media maken. Römer: “In plaats van belasting ontwijken, is belasting betalen misschien een goed idee. Dat geld zou dan ten goede moeten komen aan Nederlandse media.” Rijxman is daar hoopvol over. “Er wordt in Europa al over gesproken, dus ik ga ervan uit dat ze dat wel gaan doen.”

Bron: NOS/BM

Bericht delen