dinsdag 16 januari 2018

NTR brengt docuserie Leven in de frontlinie

In de documentaireserie Leven in de frontlinie brengen filmmakers Mildred Roethof en Annegré Bosman van Pluk Media wereldwijd vrouwen en mannen in beeld die ten strijde trekken om te vechten voor hun ideaal.

Sommigen met gevaar voor eigen leven, om onrechtvaardigheid, geweld, uitbuiting of onderdrukking tegen te gaan. Om te strijden voor het behoud van de natuur of gelijke rechten voor elk mens.

De makers van de serie volgen, onderzoeken en belichten, waar dan ook ter wereld, het leven van deze strijders in de frontlinie. Per aflevering zien we hoe de hoofdpersoon taboes doorbreekt en confrontaties aangaat. Dilemma’s met zichzelf en de zaak waar hij of zij tegen vecht, elke dag weer. Wat zorgt ervoor dat deze voorvechters blijven geloven in hun gevecht? Waar halen zij keer op keer hun veerkracht vandaan in hun strijd om verandering teweeg te brengen?

De urgentie van de onderwerpen in de serie wordt ondersteund door Plan Nederland, Wereld Natuur Fonds, Artsen Zonder Grenzen, Vrienden van de Olifant, Marjo Hoedemaker Elephant Foundation, Fier Fryslân en stichting Free A Girl. Dankzij hulp van de organisaties kunnen deze verhalen naar buiten gebracht worden, die men niet vindt in papieren archieven. Op dit moment zijn de makers aan het filmen in vluchtelingenkamp Batil waar net als in de rest van Zuid Soedan hongersnood dreigt. Op hun netvlies staan indringende beelden van mensen die in bomen klimmen, ze plukken de boombladeren om hun ergste honger te stillen.

De combinatie van Roethof die meer wil dan alleen ‘politiek correcte’ antwoorden en Bosman die als filmer niet bang is om de gevarenzone op te zoeken, zorgen voor indringende verhalen die de kijker niet snel uit zijn hoofd zet. Zij hebben met eerdere documentaires zoals Ontboezemingen en Onder Elkaar, regelmatig een maatschappelijk debat doen ontstaan.

Om het publiek de mogelijkheid te geven om mee te praten, creëert Pluk Media een online platform: www.levenindefrontlinie.nl. vanaf mei online. De kijkers hebben daar de mogelijkheid om direct met de hoofdpersonen en makers van de serie in gesprek te komen, en mee te denken over onderwerpen die naar hun mening aandacht verdienen. Daarnaast staat er een belangrijke vraag centraal: wie zijn hun helden? Door wie raken zij geïnspireerd? Welke strijders willen de kijkers terugzien in Leven in de frontlinie?

De eerste van de vijfdelige documentaireserie Leven in de frontlinie wordt vanaf september 2014 via de NTR uitgezonden.

Bron: NTR/Broadcast Magazine

Bericht delen