NPO3 zes weken lang in het teken van eten
dinsdag 1 mei 2018

NPO3 zes weken lang in het teken van eten

NPO 3 en npo3.nl staan vanaf 14 mei zes weken lang in het teken van eten tijdens de Foodweken. Waar komt ons voedsel vandaan, wat zit erin en gaan we soms niet te obsessief met eten om? De themaweken worden afgetrapt met de Keuringsdienst van Waarde Quiz (elke werkdag om 20.25 uur).

In de quiz nemen veertig duo’s van voedselspecialisten het tegen elkaar op. Wie weet het meeste over de producten die we dagelijks kopen? Aan de hand van fragmenten uit het Keuringsdienst van Waarde-archief legt presentator Daan Nieber de quiz-kandidaten het vuur aan de schenen. Hoe wordt ons voedsel geproduceerd, wat zit er precies in en waar komt het vandaan? Ook elke avond: de Vlaamse kok en tv-maker Jeroen Meus met het kookprogramma Dagelijkse Kost.

Tijdens de Foodweken zijn onder de noemer FoodDoc een aantal nieuwe documentaires te zien, zoals het driedelige Niet gezond meer (NTR, vanaf 23 mei) over het obsessief omgaan met eten, sporten en gezondheid. Is het een hype? Is het een nieuwe eetstoornis? Jet van Nieuwkerk, die zelf heeft geworsteld met dit probleem, gaat het onderzoeken. Ze ontmoet mensen die lijden of hebben geleden aan kenmerken van ‘orthorexia’ en praat erover met deskundigen.

Boter, Kaas noch Eieren (BNNVARA, 31 mei) wordt gemaakt door Milouska Meulens, al twaalf jaar overtuigd veganist. Net als Bill Clinton, Beyoncé, en vele andere ‘Rich & Vegans’ zweert ze bij een plantaardig leven. Geen vlees, maar ook geen boter, kaas, eieren of andere dierlijke producten. Maar is die veganistische levensstijl wel goed voor je?

Andere FoodDocs op NPO 3 zijn onder meer 42 Grams (KRO-NCRV, 24 mei), Emergency chefs (KRO-NCRV, 28 mei) en Michelin stars tales from the kitchen (KRO-NCRV, 7 juni).

Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris presenteren een nieuwe vijfdelige serie van Broodje Gezond (KRO-NCRV, 14 mei), over de zin en onzin rondom onze voeding en gezondheid. Met deze keer onder meer aandacht voor vitaminen en zoetstoffen.

Keuringsdienst van Waarde: terug naar de basis (KRO-NCRV, 17 mei) keert in een vierluik terug naar de basis van ons voedsel. Waarom zitten de tomaten in de supermarkt ineens aan een tros en sinds wanneer eten we bij elke fuif een borrelnootje?

Op npo3.nl vertellen tijdens de Foodweken bekende Nederlanders wat hun favoriete ingrediënten of gerechten zijn in Welcome to my… fridge. Waar mag je hem of haar voor wakker maken? De Foodweken vallen samen met de ramadan. Hoewel moslims zich dan overdag onthouden van eten, speelt voedsel een hele belangrijke rol in deze periode. Met recepten en video’s duikt npo3.nl in Healthy Ramadan in de wereld van eten tijdens de ramadan.

En Marlijn Weerdenburg en Ersin Kiris koken elke zondag om 17.00 uur live met een aantal foodexperts, waarbij de bezoekers van npo3.nl een grote inbreng hebben. Elke week is er een ander thema. Waaruit bestaat bijvoorbeeld een ideale ‘krachtpatsermaaltijd’ en wat eet je als je geen suiker mag?

Bron: NPO/BM

Bericht delen