Dinsdag 16 januari 2018

NPO wil inspireren groener te leven

Onder de noemer NPO Groen wil de Nederlandse Publieke Omroep de kijker inspireren om samen de toekomst groener en duurzamer te maken. Dat gebeurt onder meer door het lanceren van de NPO Groen app, een thema-uitzending en aandacht in diverse radio en tv-programma’s. Behalve in de programmering streeft de NPO ernaar om ook zelf duurzamer te produceren.

Henk Hagoort, voorzitter van de Raad van Bestuur: “De wereld ziet er over 25 jaar anders uit dan nu. Talloze innovaties op het terrein van economie, mobiliteit, communicatie, voedselvoorziening en energie gaan ons leven radicaal veranderen. De toekomst moet groen en duurzaam zijn om de volgende generatie een hoopvol perspectief te bieden. Wat nodig is, is participatie en betrokkenheid van het publiek. We willen handvatten bieden voor iedereen. Positief en dichtbij. De publieke omroep kan en wil hier een voortrekkersrol nemen omdat wij, met een grote variatie aan programma’s, wekelijks ruim tachtig procent van de samenleving bereiken.”

De aftrap van NPO Groen geeft de VARA zondag 17 mei op NPO 1 met het tv-programma Nederland wordt groen. Het programma roept de kijker op hun eigen leven – en daarmee Nederland – ‘groener’ te maken. In het programma, gepresenteerd door Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra, gaan presentatrice Anita Witzier, dj Gerard Ekdom en zanger Frans Duijts een weeklang met hun gezinnen hun uiterste best doen om ‘groener’ te leven. De verwarming lager zetten, de stekker uit de wasmachine, de droger en de afwasmachine, zeven dagen geen vlees op het bord, geen spelletjes op de iPad en de auto laten staan.

Gerard Timmer, voorzitter/algemeen directeur BNN-VARA: “De thema’s groen en duurzaamheid behoren al jaren tot het programmapakket van de VARA. We zijn er trots op die kennis en ervaring nu ook NPO-breed te kunnen aanwenden. In Nederland wordt groen worden bekende huishoudens een week lang uitgedaagd zo groen mogelijk te leven. Maar belangrijker, we hopen Nederland te informeren en te bewegen bij te dragen aan een groener Nederland”.

De NPO Groen app is vanaf 17 mei gratis te downloaden. De app sluit nauw aan bij de NPO-programmering op het gebied van duurzaamheid, natuur en milieu in de komende jaren. De app geeft tips en informatie en daagt de gebruiker uit om een week ‘groener’ te leven. De app biedt dertig uitdagingen: een week lang maar drie minuten douchen in plaats van tien of een week de trap nemen in plaats van de lift. De uitdagingen kan de deelnemer op social media delen met vrienden. Tussentijds wordt de app-gebruiker bijgepraat over de positieve impact van het nieuwe gedrag en krijgt motiverende en inspirerende videoboodschappen van bekende Nederlanders.

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen