NPO vernieuwt stevig in komende seizoen
dinsdag 28 augustus 2018

NPO vernieuwt stevig in komende seizoen

De Nederlandse Publieke Omroep vernieuwt flink. Het seizoen 2018/2019 biedt meer dan 100 nieuwe en vernieuwde titels op alle platforms: zenders, online, NPO Start en NPO Start Plus.

Shula Rijxman, voorzitter raad van bestuur NPO: “We bereiken met de publieke omroep 85 procent van Nederland. De NPO is marktleider op alle fronten. Het tekent ons bestaansrecht, omdat we hiermee bewijzen dat we Nederland goed weten te bereiken. Nu achterover leunen? Mooi niet. We blijven vernieuwen, samen met de programmamakers, omroepen en producenten. En om ook die overige 15 procent van Nederland beter te bereiken, komen we later dit seizoen met een pitch voor iedereen met een goed programma-idee.”

Frans Klein, directeur video NPO: “Vernieuwen betekent durven kiezen. Dat moet, om al onze programma’s relevant en echt van nú te houden. Stilstand is in deze tijden, waarin de internationale mediawereld duizelt van de ontwikkelingen, driedubbele achteruitgang. We schudden bij onze programmering stevig aan de boom. We gaan moedig voorwaarts. Omdat we geloven dat een sterke publieke omroep onmisbaar is voor een gezond Nederland, voor een vitale democratie.”

Dit seizoen is de programmering beter afgestemd op het mediagebruik van deze tijd en richt zich meer op interactie met het publiek. De publieke omroep investeert extra in de techniek en inhoud van de on demand-platforms NPO Start en NPO Start Plus. De nadruk komt hier nog meer te liggen op verhalende documentaires en kwalitatief hoogstaande dramaseries.

Bij het journalistieke aanbod vindt een grote vernieuwingsslag plaats. Frans Klein: “We verdiepen waar het kan en versterken ons aanbod van onderzoeksjournalistiek. Online komt er meer ruimte om journalistiek te bedrijven op een nieuwe manier: korter, visueel aantrekkelijk, zonder in te leveren op inhoud.”

Dreigende nieuwe bezuinigingen uit politiek Den Haag kunnen echter niet zonder kwaliteitsverlies worden doorgevoerd. Als de aangekondigde budgetkorting in volle omvang doorgaat, zal dit onder meer zichtbaar zijn in de programmering overdag en in de zomer. Ook komen er dan meer herhalingen en aangekochte buitenlandse producties. De NPO streeft ondanks de dreigende bezuiniging naar een evenwichtige programmering voor verschillende doelgroepen en ontziet daarbij de genres kinderprogrammering, drama, documentaires en journalistiek.

Bekijk hier een compleet overzicht van alle nieuwe programma’s in het tv-seizoen 2018-2019.

Bron: NPO/BM

Bericht delen