woensdag 17 januari 2018

NPO: 'modelovereenkomst zzp'ers werkt niet'

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) en Stichting Regionale Omroep Overleg en Samenwerking (ROOS) schrijven in een brandbrief dat de nieuwe Wet DBA en bijbehorende regels omtrent modelovereenkomsten voor zzp’ers niet werken voor de omroepen.

Na maanden van overleg tussen de organisaties en de Belastingdienst is er geen overeenkomst bereikt over de werkwijze, staat in de brief gericht aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. En dat zorgt voor een nijpend probleem, meldt Villamedia.

Eerdere globale overeenstemming over de toepassing van de nieuwe modelovereenkomsten voor de freelancers van de organisaties werd in augustus door de Belastingdienst afgewezen.

“De Belastingdienst heeft eind augustus laten weten slechts bereid te zijn om goedkeuring te verlenen aan een deel van elk van de drie basistypen modelovereenkomsten en niet aan de systematiek van de rolbeschrijvingen”, valt in de brief te lezen.

Het ministerie van Financiën laat in een reactie weten dat het voor de meeste zzp’ers, ook bij de publieke omroep, ‘zonneklaar’ is dat het om echte ondernemers en zzp’ers gaat.

In sommige gevallen is de manier van werken de afgelopen jaren echter erg op een dienstbetrekking gaan lijken. “De Belastingdienst kan hen op basis van de wet niet tot ondernemer verklaren”, aldus een woordvoerder van staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën).

Bron: Viillamedia/Broadcast Magazine

Bericht delen