Woensdag 17 januari 2018

NPO stapt over op groene stroom

De NPO stapt op 1 april over op groene stroom. De stroom komt uit windenergie, afkomstig van een windmolenpark op de Noordzee. Het besluit van de Raad van Bestuur volgt uit een samenwerking tussen de energieleverancier van het Media Park, Ennatuurlijk, en Eneco HollandseWind.

Het stroomverbruik van de NPO geeft een CO2-uitstoot van 949 ton per jaar. Dat is vergelijkbaar met ongeveer honderd huishoudens. Met de overstap naar groene stroom realiseert de NPO in één klap een vermindering van 60% CO2-uitstoot. “Hiermee maken we echt een verschil”, zegt NPO-voorzitter Henk Hagoort. Dat is belangrijk, vindt hij: “Onder de noemer NPO Groen stimuleert de NPO omroepen om aandacht te besteden aan duurzaamheid, zowel inhoudelijk als productioneel. Maar ik vind dat we ook zelf een verantwoordelijkheid hebben.”

De overstap naar groene stroom is niet de eerste duurzame maatregel die de NPO neemt. Henk Hagoort: “Bij de interne verbouwing van ons pand afgelopen najaar hebben we al nadrukkelijk rekening gehouden met het milieu. Bijvoorbeeld door duurzame materialen als FSC-gekeurd hout te gebruiken en bewegingsmelders voor verlichting in de toiletten te plaatsen. Ook maken we voor de verwarming en koeling van ons gebouw gebruik van zogenoemde warmtewielen. Die zorgen het hele jaar door met een slimme, energiezuinige luchtcirculatie voor de gewenste temperatuur in het gebouw.”

Overweegt de NPO nog zonnepanelen? “Dat is op zich een interessante optie en hebben we onderzocht. Alleen hebben we geconstateerd dat de investering die daar nu voor nodig is, niet opweegt tegen het rendement. Dat heeft onder meer te maken met onderhoud aan onze daken, dat eerder dan voorzien zou moeten gebeuren. In 2019 gaan we hier opnieuw naar kijken.”

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen