Article header image

NPO organiseert Boekenweek Schrijfwedstrijd

Een verhaal dat zo lang mag duren als het roken van een sigaret. Maar wel met meer inhoud. Dat is dit jaar de uitdaging van de NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd. De opdracht luidt: schrijf een verhaal bij het Boekenweekthema ‘Duitsland – Was ich noch zu sagen hätte’.

Het verhaal mag niet langer zijn dan 500 woorden.

Duitsland: het land van Bach, Berlijn en bratwurst. Van Goethe, Brecht en Böll. Van diepgeworteld voetbalsentiment, de val van de Muur en kuilen op het strand. En van de Tweede Wereldoorlog. Onderwerpen genoeg om over te schrijven. De NPO nodigt alle amateurschrijvers van Nederland uit hun korte verhaal over ons buurland in te sturen.

Uit een voorselectie van 50 verhalen kiest een vakjury de 5 beste verhalen. De winnaars zien we terug in het tv-programma Iedereen Schrijft (VPRO), maandag 14 tot en met vrijdag 18 maart op NPO 2. In dezelfde week worden hun verhalen, voorzien van muziek, voorgedragen op NPO Radio 4 in de programma’s De Klassieken (AVROTROS) en Passaggio (KRO-NCRV). Tot de voorlezers behoren Jeroen Krabbé, Nasrdin Dchar, Renate Dorrestein en Gaite Jansen.

Uit de vijf winnaars wordt ook nog eens een vakjurywinnaar gekozen. Hij of zij wint een publicatie in literair tijdschrift De Gids en twee kaarten voor het vermaarde Boekenbal op vrijdag 11 maart. De vakjury bestaat uit schrijfster Nelleke Noordervliet, schrijfster/NRC-columniste Simone van Saarloos, uitgever/neerlandicus Paul Abels en redacteur van De Gids Dirk Vis.

De verhalen kunnen vanaf 18 januari tot en met 10 februari worden ingestuurd via het formulier op de website www.npo.nl/boekenweek. De NPO Boekenweek Schrijfwedstrijd is een samenwerking tussen NPO en Stichting CPNB.

Meer programmering op NPO 2 in het kader van de Boekenweek:

Donderdag 10 en 17 maart, 22.55 uur
65 jaar Boekenbal (NTR)

Vrijdag 11 maart, 20.25 of 21.05 uur
Hotel van Dalen (NTR)

Zaterdag 12 maart, 20.25 uur
Van Kooten en De Bie Boekenweekspecial (VPRO)

Maandag 14 t/m vrijdag 18 maart, 19.55 uur
Nationale Boekenquiz (VPRO)

Maandag 14 t/m vrijdag 18 maart, 22.50 uur
Iedereen Schrijft (VPRO, in samenwerking met NPO Radio 4 verhalenwedstrijd)

Donderdag 17 en 24 mrt, 20.25 uur
Kijken in de Ziel: schrijvers (NTR)

Bron: NPO/Broadcast Magazine

Bericht delen