NPO: onderzoek salarisvoorstel Jeroen Pauw en totstandkoming Op1
donderdag 14 juli 2022

NPO: onderzoek salarisvoorstel Jeroen Pauw en totstandkoming Op1

NPO-voorzitter Frederieke Leeflang vraagt het Commissariaat voor de Media onderzoek te doen naar een salarisvoorstel dat Jeroen Pauw in 2019 deed bij BNNVARA.

In een vertrouwelijke mail die in bezit is van de BNR-podcast Koster & Van Dijk stelde de zaakwaarnemer van Pauw voor om naast een presentatiecontract ook een afnamegarantie te geven aan het productiebedrijf TVBV, waar Pauw op dat moment directeur was.

Toen de omroep dit voorstel afwees, omdat het ingaat tegen de salarisregels van de NPO, kreeg TVBV van diezelfde NPO via omroep WNL alsnog de productieopdracht voor de dagelijkse talkshow Op1.

Eerder al berichtte NRC uitgebreid over deze kwestie. Nieuw is dat podcastmakers Koster & Van Dijk het omstreden salarisvoorstel in handen hebben. Dit stuk was zo vertrouwelijk dat het naar het privé-emailadres van de toenmalig BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox werd gestuurd.

In het stuk wordt door de zakenpartner van Jeroen Pauw, mede namens de presentator, voorgesteld om ook in 2020 door te gaan met het programma Pauw. Daarbij zou de presentator een volledig ministersalaris krijgen, zoals vastgelegd in de Wet Normering Topinkomens, maar óók aan afnamegarantie voor zijn productiebedrijf ter waarde van 500.000 euro.

De NPO verplicht omroepen om zich ‘tot het uiterste’ in te spannen om ontwijking van het salarisplafond voor presentatoren bij de publieke omroep tegen te gaan. Bronnen bevestigen aan BNR dat BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox om die reden aan Jeroen Pauw liet weten niet in te kunnen gaan op het zakelijke voorstel van de populaire presentator, waarin deze én een topsalaris zou ontvangen en een afnamegarantie zou krijgen voor z’n bedrijf.

Jeroen Pauw liet daarop weten te stoppen met zijn dagelijkse talkshow. NPO-directeur Frans Klein vroeg vervolgens aan omroep WNL om het bedrijf van Pauw, TVBV, de opdracht te geven om de productie op zich te nemen van de opvolger, Op1.

Dit tot ongenoegen van BNNVARA, dat zei het programma zelf ‘doelmatiger’ te kunnen produceren. Ook KRO-NCRV weigerde mee te werken, omdat volgens deze omroep TVBV teveel zeggenschap kreeg over de inhoud.

Big deal
Jeroen Pauw en zijn zakenpartner Peter Adrichem ontkennen in een reactie dat hun voorstel is afgewezen vanwege strijdigheid met de regels. Ook benadrukken ze dat er in het geval van het presentatiecontract en de afnamegarantie sprake was van volstrekt ‘gescheiden zaken’. Ook wijzen ze erop dat de voorgestelde ‘deal’ geen doorgang vond. “Big deal? Nee, no deal dus”, zo zegt Jeroen Pauw.

Peter Adrichem van TVBV zegt over de email waarin hij het vertrouwelijke voorstel aan de omroep deed: “Dit is een mail met een aantal voorstellen van mij, als zakelijk vertegenwoordiger van TVBV, aan de directeur van BNNVARA. Die voorstellen doe ik als vertegenwoordiger van een commercieel bedrijf in een fase van de onderhandeling. Soms vraag ik 100 en krijg ik 10, soms vraag ik 100 en krijg ik 80. Om je een idee te geven, geen van deze voorstellen heeft het gehaald. In die zin gaat het dan ook letterlijk over niks.”

Overigens is de presentatie van Jeroen Pauw nooit afhankelijk geweest van welke afspraak dan ook voor het bedrijf TVBV.

Bron: BNR/BM

Bericht delen