NPO-noodvoorziening wordt beter

Minister Opstelten denkt dat de noodvoorziening bij de publieke omroep in geval van rampen wordt verbeterd. Aan de Tweede Kamer schrijft hij dat met de aangekondigde uitgebreidere back-up, vertraging om technische redenen is opgelost.

Hij benadrukt dat de NPO “op een uitwijklocatie” aan een uitgebreide back-up werkt waar de uitzending van drie tv-zenders vrijwel direct en voor een lange periode kan worden overgenomen. De oplevering moet halverwege dit jaar een feit zijn.

Naar aanleiding van het incident met een indringer bij de NOS op 29 januari vroeg de Kamer vorige week om opheldering. Opstelten meldt nu aan de Kamer dat het waarborgen van de continuïteit van de publieke omroep wordt gezien als een verantwoordelijkheid van de omroepen zelf.

Hij schrijft verder dat de nieuwsvoorziening op NPO Radio 1 en op internet ongestoord is doorgegaan en dat ook commerciële tv-zenders en anderen tijdens het incident hebben bericht.

De minister benadrukt overigens dat de overheid in crisissituaties niet alleen afhankelijk is van de faciliteiten van de publieke omroepen zelf. Hij verwijst bijvoorbeeld naar www.crisis.nl, sociale media en de regionale rampenzenders. De radiozenders van de regionale omroepen moeten direct gebruikt kunnen worden voor mededelingen van het gezag aan burgers, aldus Opstelten.

De minister verwijst verder naar het onderzoek dat NPO en NOS samen laten doen naar de gang van zaken op 29 januari. Dan moet volgens Opstelten ook worden gekeken naar de “robuustheid” van de back-up. Hij schrijft ook dat het incident aanleiding is om de veiligheidsmaatregelen in Hilversum tegen het licht te houden en waar nodig aan te scherpen.

Bron: NOS

Bericht delen